Stranačke aktivnosti     | 11.05.2020. 13:29 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

Skrnavljenje spomenika u Stocu je nastavak ataka na antifašističku borbu 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje skrnavljenje spomenika NOR-a, te logorašima i žrtvama iz Koštane bolnice u Stocu, i to vidi kao nastavak ataka na antifašističku borbu, te napad na najvrijednije tekovine u cjelokupnoj povijesti svijeta, pa tako i Bosne i Hercegovine. 

SDP BiH neće nasjesti na jeftine pokušaje da incidentima, provokacijama i potpunim nepoštivanjem prave strane historije neoustaški apologeti „isposluju“ reakciju kojom prvenstveno žele izjednačiti ustaše i partizane, ali takvi postupci neće ostati bez odgovora SDP-a. 

Neumorno ćemo nastaviti tražiti usvajanje zakona o zabrani fašističkih okupljanja, simbola i revizije historije. Nećemo dopustiti iskorištavanje vjere u političke svrhe. Nećemo dopustiti skrivanje zločinaca iza naroda, jer u Hrvate spadaju i brojni pripadnici slavnih partizanskih jedinica, posebno dalmatinskih korpusa. Isto tako, nedopustivo je relativiziranje zločina nad Stočanima u posljednjem ratu, koji su i prepoznati u brojnim presudama Haškog suda. Naša inteligencija će ponovo prokazati svaki revizionistički pokušaj. 

Posljednja dešavanja su očito kulminacija nacionalističke politike i ispoljavanje sile nekadašnjih sluga okupatora, koji su željeli zatrati kulturu, jezik i teritorijalni integritet. Crvena linija jeste pređena, ali će nacionalističke snage izgubiti i moralnu i političku borbu, te svojim provokacijama i jeftinim incidentima neće nas spustiti na svoj anticivilizacijski nivo barbarstva. 

SDP BiH je i sjednicama svojih najviših organa u Stocu, raznoraznim akcijama i skupovima, te pomoći povratnicima u ovom gradu, više puta pokazao podršku stanovnicima ovog grada i to će nastaviti raditi u budućnosti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!