Bosna i Hercegovina     | 11.05.2020. 18:41 |

Položeno cvijeće na spomen obilježje 'Zlatnom ljiljanu' Senadu Požegiću

FENA Saopćenje

KALESIJA, 11. maja (FENA) - Općinski načelnik Kalesije Sead Džafić sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem danas je položio cvijeće i proučio Fatihu na Spomen-obilježju „Zlatnom ljiljanu“ Senadu Požegiću u ulici koja nosi naziv po njemu, a koji je poginuo na današnji dan 1992.godine.

- Senad Požegić je dao život da bi mi danas slobodno šetali ovom, državom. Stanje pandemije je spriječilo da nas danas ovdje bude mnogo više i da mlađi naraštaji čuju priču o ovom heroju, čovjeku koji je poginuo na ovom mjestu sa puškom u ruci i vjerom u slobodnu državu Bosnu i
Hercegovinu - kazao je Džafić.

Pozvao je nastavnike historije da kroz svoj rad pričaju priče o herojima Bosne i Hercegovine, o onima koji su dali živote za domovinu, ali i onima koji su među živima danas u Kalesiji.

Pored predstavnika Općine Kalesija cvijeće su položili i predstavnici boračkih organizacija i udruženja kao i članovi porodice Senada Požegića, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

Senad Požegić u pripreme za odbranu Bosne i Hercegovine uključio se u januaru 1992.godine u sastavu prve specijalne jedinice Patriotske lige Kalesija i bio je jedan od organizatora otpora u Raincima Donjim. Početkom agresije na Kalesiju njegova jedinica je prerasla u Protivoklopni vod Opštinskog štaba TO Kalesija u kojoj je Senad bio zamjenik komandira. Odlikovan je i najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'