Svijet     | 11.05.2020. 23:02 |

Jemenska dobitnica Nobelove nagrade na meti saudijskih medija

FENA Internet

ISTANBUL, 11. maja (FENA) - Tawakkol Karman, cijenjena jemenska aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir, tvrdi da je na meti „napada i kampanje“ saudijskih medija, nakon što je izabrana da bude dio novog Facebookovog nadzornog tijela.

Karman je jedna od 20 osoba koje su izabrane da prate osjetljivi sadržaj koji se objavljuje na toj društvenoj mreži i, u slučaju potrebe, odlučuju o skidanju materijala sa platforme.

„Za sada je najvažnije da sam sigurna od pile koja je korištena da se izreže tijelo Jamala Khashoggija na dijelove“, napisala je ona na Twitteru, aludirajući na ubistvo saudijskog novinara i pisca Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Zadatak novog tijela je da donese odluku o „najizazovnijim sadržajima na Facebooku, uključujući i one koji spadaju pod govor mržnje, zlostavljanje ili zaštitu sigurnosti i privatnosti korisnika“.

Tijelo će, kako je pojašnjeno, donositi konačnu odluku o tome da li neki sadržaj treba ostati ili će biti ukljonen sa Facebooka i Instagrama, javlja Al Jazeera Balkans.

Karman je postala cijenjena tokom Arapskog proljeća 2011. godine, tokom kojeg su mnogi autoritarni lideri u regiji, uključujući i njenu zemlju Jemen, svrgnuti sa vlasti.

Iste godine, njen aktivizam i učešće u stvaranju mira su nagrađeni Nobelovom nagradom.

Kao i mnogi Jemenci, i Karman je bila prisiljena napustiti Jemen nakon što su pobunjenici Husi zauzeli glavni grad Sanu.

Iz svog novog doma u Istanbulu, nastavila je širiti glas protiv nepravde u Jemenu, kao i rata koji koalicija u kojoj su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati vodi u njenoj domovini.

Karman, prijateljica Khashoggija, često je stajala u odbranu demokratije i slobode govora u regiji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nermin Nikšić povodom smrti Abdulaha Sidrana: Otišao je velikan, meštar od pera i riječi

Facebook i Instagram će označavati sve slike koje su stvorene umjetnom inteligencijom

Meta će zahtijevati od političkih oglašivača da označe kada se koristi umjetna inteligencija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo