Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 09:58 |

Obilježavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Povodom 12. maja - Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara, Projekt jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes) čestita, zahvaljuje i pruža podršku medicinskim sestrama-tehničarima porukom: "Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas".

Poruka će biti prikazana danas na LED ekranima tržnih centara i reklamnih panoa u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Doboju, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, te video projekcijama na fasadi sarajevske Opće bolnice i banjalučkog Banskog dvora.

Današnje obilježavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara pod sloganom "Sestrinstvo - glas koji vodi: sestrinstvom do zdravlja u svijetu" je posebno iz dva razloga: obilježava se u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara-tehničara i babica, a u kojoj je zbog pandemije Covid-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.

Medicinske sestre-tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici koji čine skoro 60 posto radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima oko 30 miliona, a u BiH oko 20.000.

Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i palijativne njege.

Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici sa kojima pacijenti ostvaruju kontakt. Sposobne, kvalifikovane i prepoznate medicinske sestre-tehničari su najbolji partneri za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja. 

Od početka širenja novog koronavirusa, medicinske sestre-tehničari u BiH i u cijelom svijetu obavljaju neprocjenjiv posao. Pokazali su hrabrost, saosjećanje i brigu, radeći prekovremeno i rizikujući vlastite živote, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Da bi se odgovorilo na vanredne situacije kao što je trenutna, kao i na rastuće zdravstvene potrebe stanovništva, neophodno je kontinuirano ulaganje u sestrinsku profesiju. To podrazumijeva poboljšanje položaja i uslova rada, bolje obrazovanje, nova radna mjesta, snažnije sestrinske organizacije i lidere u ovoj profesiji i njihovo učešće u planiranju zdravstvenih politika. Iako su za to svakako potrebna dodatna finansijska ulaganja, ona će se vratiti kroz poboljšano zdravlje stanovništva i jaču ekonomiju. Ako već do sada nije bilo potpuno jasno da je potrebno odati priznanje i dodatno osnažiti ovu profesiju, Covid-19 pandemija je to nesumnjivo potvrdila.

ProSes od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja.

Projekt finansira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevska univerzitetska bolnica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara - Medicinske sestre su stub zdravstvene njege (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana