Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 11:41 |

Optužnica protiv Miralema Berbića zbog sudjelovanja na stranim ratištima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Miralema Berbića (1954.), koji se tereti da je od 2014. do 2019. godine bio u Siriji i borio se u strukturama tzv. ”ISIL-a”.

Prema tužbenim navodima, Berbić je sredinom 2014. godine napustio BiH, te otputovao u Tursku odakle se ilegalno prebacio u Siriju gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama, koje su djelovale u sklopu tzv. ”ISIL-a”, a koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je tokom boravka u Siriji, snimljen u propagandnim video-snimcima tzv. “ISIL-a”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se, također, navodi, da je optuženi nakon više godina provedenih u strukturama tzv. ”ISIL-a”, početkom 2019. godine, prilikom sloma ove terorističke organizacije, zarobljen od kurdskih snaga, te koncem 2019. godine deportiran u Bosnu i Hercegovinu, gdje je se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana