Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 11:24 |

Bukvarević:Prošlo je 28 godina od zločina u Bratuncu, zločinci nisu procesuirani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio je na strašne zločine i progon u Bratuncu i okolnim mjestima u maju 1992. godine.

- Maj u Bratuncu 1992. godine je bio strašan i sigurno predstavlja još jedan genocid na našim prostorima. Stotine nevinih Bošnjaka ubijeno je i zakopano u masovne grobnice za kojima se i danas traga, nakon 28 godina. Među njima veliki broj žena i djece. Oni koji znaju istinu šute, a zločinci se ne procesuiraju - naveo je Bukvarević.

Dodaje da su se u Bratuncu desila masovna ubistva civila, žena, djece.

Istaknuo je da je „to genocid i uništenje jednog naroda i to treba otvoreno kazati“.

- Moja poruka je da se suživot može graditi samo na iskrenom odnosu svih strana, zato pozivam nadležne institucije i ovog 12. maja da počnu raditi svoj posao i da se učini ono što je najmanje moguće za sve žrtve, a to je kažnjavanje nalogodavaca i počinilaca zločina u Bratuncu, ali i svim drugim mjestima - kazao je ministar Bukvarević.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci do sada su ukopane 304 žrtve, dok se na području Bratunca još uvijek traga za više od 300 nestalih osoba.

Ministar Bukvarević je kazao i da “moramo učiniti sve da se generacije koje dolaze sjećaju onoga što se desilo i da ne dođe do zaborava, jer bi to bio još veći zločin prema svim nevinim žrtvama“.

Po njegovim riječima, suživot i mir su mogući isključivo uz pravedno procesuiranje zločina i onih koji su ih počinili.

- Ne smijemo dozvoliti da se istina iskrivljuje ili zaboravlja, to je amanet koji nam je dat kao društvu i kojim su nas zadužili svi šehidi i poginuli branioci, sve nevine žrtve ove domovine. Naša borba za pravdu traje i danas i u njoj moramo istrajati - naveo je Bukvarević, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo