Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 13:12 |

Vlada FBiH prihvatila informaciju o projektu poddionice Mostar jug-tunel Kvanj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Federalna vlada je  na današnjoj 222. sjednici usvojila informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima iz dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, a na osnovu javnog poziva provedenog u 2019. godini, koju je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

S obzirom da su sredstva krajnjim korisnicima dodijeljenja i uplaćena krajem godine, Vlada je zaključila da sa 31.12.2019. godine na 28.2.2020. godine pomjeri rok za dostavu izvještaja korisnika.

Dakle, korisnici koji nisu dostavili izvještaj do 28.2.2020. godine, neće moći ostvariti pravo na dodjelu sredstava u naredne tri godine. Ukoliko namjenski ne opravdaju dodijeljena sredstva ili ne izvrše povrat, nadležno minstarstvo će kod nadležnih sudova poduzeti odgovarajuće mjere. 

INFORMACIJA O PROJEKTU MOSTAR JUG - TUNEL KVANJ NA KORIDORU Vc 

Vlada FBiH prihvatila je informaciju u vezi s Koridorom Vc - Tunel poddionica Mostar Jug -Tunel Kvanj.

Premijer Vlade Federacije BiH je zadužen da uputi dopis ambasadoru EU u BiH Johannu Sattleru, kojim će biti potvrđeno da nema sporova na ovoj trasi ni zakonskih prepreka za njenu izgradnju, da je eksproprijacija zemljišta u završnoj fazi, te da će sva potrebna odobrenja i suglasnosti biti pravovremeno izdani.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar su obavezani da nastave aktivno praćenje i obavljanje poslova na realiziranju projekta Mostar Jug -Tunel Kvanj.

U informaciji je navedeno da radovi na svim dionicama na koridoru Vc idu bez zastoja i da pandemija izazvana virusom COVID-19 ne utiče na dinamiku izvođenja.

Trenutačno su, osim radova koji se izvode na svih osam dionica cijelom duljinom, u tijeku i pripreme za raspisivanje tendera za izvođenje radova na poddionici Mostar Jug - Kvanj, Ovčari - Mostar Jug, kao i ostale.

Navedeno je i da je bilo određenih opstruiranja svih prethodnih godina oko izgradnje poddionice Mostar Jug - Kvanj, te da je Parlament Federacije BiH 2017. godine usvojio ovu trasu, a i Vlada Federacije BiH je proglasila javni interes za ovu dionicu 2018. godine. U završnoj fazi je izvlaštenje zemljišta i ažuriranje studije procjene uticaja na okoliš, te nema nikakvih prepreka za realizaciju ovog projekta.

Kako je također navedeno u ovoj informaciji, obraćanje premijera Federacije BiH ambasadoru EU dalo bi čvrstinu i sigurnost da je Vlada Federacije BiH u potpunosti stala i iza ove i svih ostalih dionica autoceste. Posebno je bitno što su i od Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) osigurana grant sredstva u iznosu od 18 milijuna eura. 

O FINANSIJSKOJ KONSOLIDACIJI AGROKOMERCA 

Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji postupka finansijske konsolidacije privrednog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša od 20.7.2019. do 31.1.2020. godine.

Agrokomerc d.d. Velika Kladuša je zadužen da, u saradnji s nadležnim organima i institucijama, najkasnije u roku od tri mjeseca, pripremi i Vladi Federacije BiH dostavi plan aktivnosti za naredni period, u kojem treba navesti opis aktivnosti, nosioce i rokove izvršenja.

Plan treba sadržavati procjenu stanja realizacije Programa finansijske konsolidacije Agrokomerca koji je služio kao osnova za donošenje Odluke o finansijskoj konsolidaciji, korektivne mjere za smanjenje predviđenog gubitka u poslovanju, zaštitu državne imovine u postupcima sudskog izvršenja, rješavanje statusa imovine društva iskazane u pasivnom podbilansu (imovina izvan teritorije BiH), način izmirenja obaveza prema radnicima i iznalaženje mogućnosti za oživljavanje proizvodnje - korištenje kapaciteta društva i razradu svih ostalih značajnih pitanja vezanih za ovo privredno društvo.

 INFORMACIJA O PROBLEMU IZGRADNJE I RADU MALIH HIDROELEKTRANA 

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma u svezi problema planiranja izgradnje i rada malih hidroelektrana.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaduženo da, u suradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, agencijama za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora i Federalnim hidrometerološkim zavodom, imenuje radnu skupinu koja će pripremiti prijedlog izmjene zakona ili podzakonskog akta kojim će biti precizno definirane obveze, kako investitora, odnosno operatora malih HE, tako i nadležnih institucija, vezano za osiguranje kontinuirane kontrole poštivanja obveza po osnovu EPP-a u skladu sa izdatim dozvolama.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaduženo i da imenuje interresornu radnu skupinu od predstavnika FMPVŠ, FMOiT, FMERI, FMPU i Federalane komisije za koncesije, sa zadatkom da za Vladu FBiH pripremi prijedlog uputstva za korištenje Kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana, čija primjena treba biti obvezujuća za organe i tijela u FBiH nadležne za izdavanje koncesije, odobrenja, suglasnosti i dozvole za male HE.

Vlada FBiH uvažava preporuke i zaključke navedene u Deklaraciji o zaštiti rijeka zapadnog Balkana, koju su pripremile nevladine organizacije iz BiH i zemalja okruženja, koje se bave zaštitom okoliša.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI 

Vlada FBiH će, kaže se u njenom današnjem izjašnjenju, u narednom periodu razmotriti uređivanje određenih pitanja iz radnog odnosa za vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće u FBiH, te smatra prihvatljivom inicijativu koju je podnijela poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina.

Na današnjoj sjednici usvojen je izvještaj o radu Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH s finansijskim izvještajem za 2019. godinu koji je prethodno usvojio Upravni odbor ove fondacije.

Federalna vlada dala je saglasnost Ministarstvu sigurnosti BiH da može izvoditi radove na izgradnji srednjenaponskog 10(20) kv kablovskog priključka za transformatorsku stanicu KBTS 10 (20) 0,4 kv "Hadžići vojna" na zemljištu katastarskoj općini Donji Hadžići. Odlukom od 20.6.2018. godine, kasarna "Ušivak" je dodijeljena na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH za potrebe smještaja migranata. Vlada FBiH neće snositi troškove izvođenja radova i neće biti odgovorna za eventualnu štetu koja može nastupiti prilikom izvođenja radova.

Federalna vlada dala je saglasnost Nadzornom odboru JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar na Odluku o izmjeni Statuta JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar od 23.12.2019. godine.

Federalnom zavodu za geologiju odobreno je raspoređivanje sredstava u iznosu od 21.963,33 KM koje je Evropska komisija uplatila na poseban namjenski transakcijski račun, a koja su neutrošena u 2019. godini i prenesena u 2020. godinu. Sredstva su namijenjena za realizaciju aktivnosti u okviru „Projekta 731166 GeoEra oblast geonergije, podzemnih voda i mineralnih sirovina“.

Za realizaciju projekta „Prikupljanje, analiza i obrada podataka o mineralnim sirovinama u FBiH (EIT/RAW MATERIALS) Federalnom zavodu za geologiju odobreno je i raspoređivanje 39.857,20 KM, koje je, također, uplatila Evropska komisija preko Geološkog zavoda Slovenije.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji projekta sa objašnjenjem o uzrocima eventualnog odstupanja realizacije od planiranih ulaganja u projekte i zastojima u njihovoj realizaciji za prvi kvartal 2020. godine. 

KADROVSKA RJEŠENJA 

Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost da za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, budu imenovani Igor Živko (predsjednik), Adisa Omerbegović Arapović, Almir Zulić, Amir Avdić, Mehmedalija Hadžović, Božo Vukoja i Zvonko Landeka (članovi).

Date su prethodne saglasnosti za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora Energoinvesta d.d. Sarajevo, uime državnog kapitala, a zbog isteka perioda na koji su imenovani, te za imenovanje Asima Ibrahimagića, Dženana Imamovića, Ramiza Kikanovića i Elnura Salihovića za vršioce ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Federalna vlada je danas pozvala vlade kantona i Savez udruženja penzionera u FBiH da pokrenu i provedu postupak nominiranja i predlaganja kandidata za imenovanje na pozicije članova Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da ovaj zaključak, sa uputama o načinu i postupku predlaganja kandidata, proslijedi vladama kantona i Savezu udruženja penzionera u FBiH, te da objedini dostavljene prijedloge i dostavi ih Vladi Federacije BiH radi konačnog imenovanja. Uz to, Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju uslova i kriteriji za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U Komisiju za tumačenje i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH su, uime Vlade FBiH, danas imenovani Adis Omerović i Amila Gajević.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada je opunomoćila Gorana Buhača (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo), Stipu Buljana (Energoinvest d.d. Sarajevo) i Jasmina Pašić (Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo).

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo