Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 13:57 |

Jupić: KBZ-u dva monitora iz donacije Hemofarma, jedan Općoj bolnici Tešanj

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. maja (FENA) – Fondacija farmaceutske kompanije Hemofarm iz Vršca (Srbija) donirala je Zeničko-dobojskom kantonu tri monitora za praćenje vitalnih funkcija najugroženijih pacijenata - potvrdio je Feni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

-Dva ćemo monitora iz te donacije sutra predati Kantonalnoj bolnici Zenica, a jedan će biti dodijeljen Općoj bolnici Tešanj. Monitori će biti donirani odjelima intenzivne njege - najavljuje Jupić.

Izražava zadovoljstvo činjenicom da već dva dana u tom kantonu nije bilo novopotvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom te najavljuje da će uskoro potpuno sanirati situaciju izazvanu zarazom i u općini Maglaj, gdje se u proteklih mjesec dana zaraza širila velikom brzinom.

Od ukupno 236 zaraženih u ZDK, 141 pozitivan nalaz otkriven je u Maglaju, dok još oko 25 zaraženih osoba iz Zavidovića i Žepča potiče iz tog, inače najvećeg klastera u ZDK i Federaciji BiH. 

-I u vrijeme najvećeg priliva pacijenata, naši su zdravstveni kapaciteti bili dovoljni za prijem svih pacijenata. Statistički gledano, krajem aprila, kada je u jednom danu otkriveno 27 novozaraženih, Maglaj je bio veće žarište nego i Lombardija u Italiji. Ali, sada se situacija i tu normalizuje - naveo je Jupić.

Podsjeća da u tom kantonu nema preminulih od koronavirusa, a što, kaže, također potvrđuje dobru organizaciju i požrtvovanost ljekara i drugog zdravstvenog osoblja u tom kantonu.      

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo