Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 15:25 |

Opća bolnica - Dan sestrinstva prilika da se jače čuje njihov glas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) -  Medicinske sestre i tehničari zaposleni u sarajevskoj Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' cijenjeni su i prepoznatljivi zbog stručnosti. Na svom su radnom mjestu svaki dan i noć, tokom cijele godine, spremni da pomognu, olakšaju, ohrabre, daju nadu.

Naglašeno je to u saopćenju za javnost Opće bolnice, na Međunarodni dan sestrinstva, uz zahvalnost za sve što su uradili i što rade za dobrobit pacijenata.

Diplomirana medicinska sestra Jasna Gavrankapetanović, odgovorna sestra na Odsjeku za pulmologiju ima bogato radno iskustvo u toj zdravstvenoj ustanovi, dugo 38 godina. Od toga 33 godine na Odjeljenju intenzivne njege a šest godina je bila glavna sestra Internog odjeljenja.

- Posao medicinske sestre/tehničara je zahtjevan, odgovoran. Dobro ga može raditi samo osoba koja voli taj poziv i može se posvetiti svakom pacijentu - naglašava sestra Gavrankapetanović.

U Općoj bolnici radi od 1982. godine. Kao mlada osoba, željna znanja, prošla je sve odsjeke od tadašnje nefrologije, gastroenterologije, opće interne medicine, hematologije i kardiologije, da bi njen rad bio prepoznat kao idealan sa pacijentima na Internom odjeljenju. Sa kolegama iz bolnice praktično je oformila tim za intenzivnu njegu, koji je vodila više od tri decenije a brzo je postao prepoznatljiv na ovim prostorima.

Sestra Gavrankapetanović uložila je znanje da bi najbolje pomogla pacijentima, a na intenzivnu njegu su smještavani oni najteži. Suosjećala je sa njima i njihovim porodicama. I danas se sjeća imena mnogih pacijenata. Neke od njih sreće u gradu, izliječene. I to je usrećuje.

Naglašava da u zdravstvu moraju biti znanje, red, preciznost, ljubaznost i maksimalna posvećenost poslu. Vremenom se nauče nova znanja, ako čovjek želi, ali je edukacija cjeloživotna.

- Dan sestrinstva je prilika da se jače čuje njihov glas. On se profilira kroz Komoru medicinskih sestara/tehničara i velika je stvar postojanje strukovnog udruženja - naglašava Gavrankapetanović.

Kaže da je 12 godina obavljala funkciju podpredsjednice Komore medicinskih sestara/tehničara KS. Bila je angažirana u još nekim organima Komore, da znanjem doprinese poboljšanju sestrinstva u našoj državi.

Ističe da se samo jedinstvenim i zajedničkim djelovanjem kao i dobrim međuljudskim odnosima može napraviti iskorak. Prvi korak na tom putu je profesionalnost.

Glavna medicinska sestra Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju Opće bolnice Sabaheta Izmirlić u zdravstvu je 36 godina, a od 1992. je na tom odjeljenju.

- Posao je težak i stresan jer se radi o najtežim pacijentima sa kojima proživljavate sva dešavanja ali i sa njihovom porodicom. To ostavlja trag i na naše zdravlje, jer vam nikad nije svejedno - kaže sestra Izmirlić.

Pojašnjava da medicinska sestra na Odjeljenju intenzivne njege mora biti dobro educirana, treba posjedovati stručna znanja i vještine jer se pacijent potpuno oslanja na njih.

Taj posao se, kaže, radi s ljubavlju i razumijevanjem, odnosom prema pacijentima kao da je vaš najbliži. Međutim, smatra da medicinske sestre/tehničari zaslužuju bolji status, ali da nadležne institucije očito nisu tog mišljenja.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, zgrada Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' u Sarajevu i još nekoliko objekata u BiH zasijat će večeras, uz pomoć Projekta jačanja sestrinstva u BiH (ProSes), za medicinske sestre/tehničare. Za njih će biti osvijetljena i čestitka s porukom 'Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas'.

Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara obilježava se (12. maja) ove godine pod sloganom 'Sestrinstvo - glas koji vodi, sestrinstvom do zdravlja u svijetu'. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 2020. Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, godinu u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.

- Medicinske sestre-tehničari čine skoro 60 posto radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima oko 30 miliona, a u BiH oko 20.000. Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju zdravstvene zaštite. Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici sa kojima pacijenti ostvaruju kontakt - saopćeno je iz Opće bolnice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lončar: Vrednovanje posla medicinskih sestara u turnusu nezadovoljavajuće

Opća bolnica svakim danom bliža pacijentima

Akreditacija AKAZ-a - Pacijentima s invaliditetom olakšan pristup Općoj bolnici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu