Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 14:41 |

U Bratuncu obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka

FENA Kadira Šakić

BRATUNAC, 12. maja (FENA) - U Memorijalnom kompleksu i mezarju "Veljaci“ danas je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim vjerskim programom obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u Bratuncu.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine nije klanjana kolektivna dženaza, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, bošnjački predstavnici vlasti u opštinama Bratunac i Srebrenica, te predstavnici Memorijalnog centra Potočari, a vjerski dio je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Predstavnica udruženja koja okupljaju preživjele žrtve Šuhra Sinanović kaže da je obilježavanje stradanja Bošnjaka u Bratuncu 1992. godine počelo 3. maja u mjestu Hranča, a završava se 16. maja.

- Obišli smo Hranču, Glogovu gdje je strijeljano 65 civila. Obišli smo mjesto Suha i masovnu grobnicu odakle su slike obišle cijeli svijet. U ovoj grobnici je ekshumirano 38 tijela, od toga osmero djece, 20 žena i deset muškaraca. Obišli smo i stadion, fiskulturnu salu u školi, kao i Ljubovijski most odakle su u Dirnu spuštene 603 crvene ruže. U narednim danima će biti obilježeno stradanje Bošnjaka u Biljači, Pirićima i s tim se završava obilježavanje - rekla je Sinanović.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kaže da se uprkos okolnostima moraju obilježavati važni datumi i čuvati sjećanje na žrtve.

- Danas nema dženaze, nema ukopa, ali mi smo tu da se sjetimo svih onih koji su ubijeni u maju i ranije 1992. godine u Bratuncu, i da pošaljemo poruku da ćemo bez obzira na okolnosti dolaziti ovdje i podsjećati - poručio je Salkić, pozivajući nadležne institucije da, kako je rekao, počnu raditi svoj posao na procesuiranju ratnih zločinaca.

- Želimo pozvati Tužilaštvo BiH i nadležne agencije da konačno počnu raditi svoj posao kako ne bi bili na pogrešnoj strani historije to jest da ne bi bili na strani onih koji nisu procesuirali i kaznili ratne zločine - dodao je.

U Memorijalnom centru "Veljaci“ u Bratuncu dosad je ukopano 306 žrtava iz proteklog rata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana