Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 15:48 |

Sutra Dan oslobođenja Mekke, prigodan program na BIR televiziji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - BIR Televizija će večeras nakon iftara emitirati specijalni program povodom Fetha, Dana oslobođenja Mekke.

Program počinje s akšamskim ezanom, a realiziran je u Aladža džamiji u Foči i Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, zatim u banjalučkoj Ferhadiji, dok će centralni dio programa biti sadržaj s Musalle iz Potočara.

Dan oslobađanja Mekke je sutra, 20. ramazana, odnosno 13. maja 2020. godine. Oslobođenje Mekke predstavlja jednu od najgrandioznijih vjersko-duhovnih, moralno-etičkih, kulturno-civilizacijskih i pravno-običajnih revolucija u povijesti svijeta.

Poslanik Muhammed je 20. ramazana druge godine po hidžri, odnosno 13. januara 630. godine, izdao naredbu okupljenoj muslimanskoj vojski da uđe u Mekku, s izričitim upozorenjem da ne smiju upotrijebiti oružje i silu, osim ako budu napadnuti.

Oko 10.000 vojnika ušlo je u grad bez otpora i prolijevanja krvi, a nekoliko žrtava je bilo jedino na pravcu na kojem se nalazio Halid ibni Velid, kojem su se suprotstavili ljudi iz njegova plemena.

Poslanik Muhammed je nakon ulaska u harem Ka’be uništio sve kipove koje je zatekao, učeći kur'anski ajet. On se vratio na polaznu tačku svoje misije. Iskusio je progon, rat i vraćao se na izvor u miru, ovjenčan pobjedom.

Upravo zbog toga je i specijalni program koji će večeras biti emitiran realiziran upravo u povratničkim mjestima Banjoj Luci, Foči i Srebrenici, javila je Mina.

Stalna borba i uporan rad i trud kako bi se osigurala opstojnost bošnjačkih povratnika u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine donijela je pobjedu i rezultate. Tako se u Foči uče mukabele u džamijama i pripremaju brojni iftari povratnicima, u Banjoj Luci je obnovljeno svih 16 džamija i uskoro se otvara medresa, u Srebrenici su džamije također obnovljene. Sve je to feth današnjih generacija muslimana u Bosni i Hercegovini.

 - Želimo skrenuti pažnju na naše povratničke džemate, jer je to blagodat koju je poslanik Muhammed doživio da se, nakon što je bio protjeran iz Mekke u Medinu, vrati nakon osam godina u Meku, bez osvete i bez mržnje, da očisti Kabu od svega onoga čime je do tada bila kontaminirana i vrati je na uslugu svim ljudima, ljudskom rodu i nama muslimanima da uživamo kroz ibadete - izjavio je direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismail ef. Smajlović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo