Stranačke aktivnosti     | 12.05.2020. 16:51 |

Saopćenje za javnost PDA

FENA Saopćenje

PDA traži od nadležnih institucija da sankcionišu Fadila Novalića i Fahrudina Solaka

Pokret demokratske akcije traži od nadležnih institucija da što prije pokrenu sudski postupak i sankcionišu federalnog premijera i direktora Federalne uprave civilne zaštite koji su kao odgovorne osobe učestvovale u nabavci spornih stotinu respiratora.

Podsjetimo, Fadil Novalić je na dočeku respiratora na sarajevskom aerodromu izjavio da je iste kupila Vlada FBiH kao potporu zdravstvenom sistemu, te ponovio da respiratori nisu kupljeni donacijom nego da ih je kupila Vlada FBiH i da predstavljaju vrh ponude u ovoj branši.

Međutim, tri dana kasnije dobio je amneziju i kazao da je odluku o nabavci respiratora potpisao Fahrudin Solak, te da on nije doktor i da ne zna o kakvim se resporatorima radi.

Koliki je Novalić doktor ali za manipulaciju javnosti, dokaz je i informacija o radu Federalne uprave za civilnu zaštitu u periodu stanja nesreće u FBiH od 16. marta ove godine u kojoj je navedeno da je Federalna vlada dala saglasnost ovoj upravi za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije u iznosu od 16.224.427 KM.

Tako je premijer Novalić svom glavnom operativcu odobrio i izdvajanje u iznosu od 4.950.000 KM iz tekuće rezerve budžeta FBiH za 2020. godinu.

Najviše pažnje javnosti svakako je izazvala nabavka stotinu respiratora u iznosu od 10,5 miliona konvertibilnih maraka za koje je nalazom vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Pokret demokratske akcije pozdravlja uspješno vođen proces Tužilaštva BiH na predmetu „Respiratori“ te isto poziva da ispita i druge afere koje su, u vrijeme epidemije koronavirusom, svjesno ugrozile sve građane naše države a čiji je akter bio federalni premijer.

Jedna od njih je i godišnjica kompanije u većinskom vlasništvu Vlade FBiH „Igman“, obilježena 11. marta ove godine, kojoj je prisustvovao Novalić, iako je tog istog dana Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva izdao naredbu o obustavljanju okupljanja na javnim mjestima na koju se premijer oglušio. Smatramo da je svjesno ugrožavanje zdravlja građana čin koji ne može proći nekažnjeno.

Na istu naredbu Kriznog štaba oglušio se i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić koji je nakon famozne proslave proveo 15 dana u kućnoj izolaciji ne obrativši se niti jednom javno osobama koje su u kriznoj stiuaciji radile punom parom i kapacitetom – rudarima.

Ujedno pozivamo premijera Novalića da pokaže svoju moralnu odgovornost prema građanima ove države i javno prezentuje izvještaj o finansijskim sredstvima utrošenim u periodu pandemije izazvane koronavirusom.

 

Tuzla, 12.5.2020.                                                                                                                                             Press služba PDA

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

PDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost Pokret demokratske akcije Banovići

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!