Svijet     | 12.05.2020. 20:46 |

Borrell: Napadi u Afganistanu užasavajući stepen nehumanosti

FENA Saopćenje

BEČ, 12. maja (FENA) - Malo je riječi koje mogu opravdati strahote kojima smo danas svjedočili u Afganistanu. Jedan napad je imao za metu porodilište u Kabulu, dok je u drugom napadu terorista detonirao bombu tokom sahrane u Nangarharu. Desetine nevinih civila ubijeno je ili povrijeđeno u ovim osude vrijednim terorističkim aktima, navodi se u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Istakao je da je ciljati i ubijati majke, tek rođene bebe i dojilje, kao i ožalošćene i tugujuće porodice, "djela koja pokazuju zlo i užasavajući stepen nehumanosti."

- Čini se da je napad na porodilište bolnice Dasht-e-Barchi, kojim upravljaju Ljekari bez granica, također bio usmjeren na međunarodne radnike koji pružaju pomoć. Evropska unija stoji uz njih - kazao je Borrell, dodavši da današnji napadi su kršenje međunarodnog humanitarnog prava zbog kojih će počinitelji morati snositi posljedice.

Borrell je naglasio da afganistanski narod zaslužuje mir i da je već duže vrijeme njihova zemlja "podijeljena terorizmom i nasiljem koje nijedan politički cilj nikada ne može opravdati."

- Trajni prekid vatre je apsolutno neophodan i Evropska unija poziva sve aktere u Afganistanu i regiji da to omoguće - dodao je visoki predstavnik.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Borrell: Demostenov trenutak za Evropu - odbrana u centru politika EU

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Kremlj kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo