Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 09:37 |

Autoškolama i ugostiteljskim objektima svih kategorija u HBŽ-u dozvoljen rad

FENA Saopćenje

LIVNO, 13. svibnja (FENA) - Stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije (HBŽ) na sjednici održanoj u utorak donio je zapovijed kojom se dozvoljava rad ugostiteljskim objektima svih kategorija - terase i prostor unutar objekta, osim svadbenih salona i noćnih klubova, a s radom mogu početi i auto škole.

U okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz covid-19, Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a donio je preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima, kao i preporuke koje se odnose na provedbu mjera prilikom pohađanja autoškole tijekom navedene pandemije.

Prema preporukama, u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću HBŽ-a.

"Radno vrijeme ugostiteljskih objekata uskladiti s naredbom Kriznog stožera CZ HBŽ-a. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kad gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika", navodi se u preporukama.

Ograničenje broja posjetitelja, dodaje se, može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 metar.

U priopćenju je navedeno kako se ulazak gostiju regulira na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta, a fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja također mora biti najmanje 1,5 m.

"Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. U ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima i ostalim koji imaju buffet način posluživanja preporučuje se da posluživanje bude provedeno tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru, a ostale mjere fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte", ističe se u priopćenju.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke, a ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca.

Navodi se kako se ugostitelji trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola.

Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem. Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol, papar, ulje, ocat i druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku, a također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

U jutarnjim satima osoblje prije dolaska na posao treba izmjeriti tjelesnu temperaturu, a ako je ona viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru, poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice, a između smjena stanka od najmanje 30 minuta kako bi se ugostiteljski objekti provjetrili i dezinficirali.

Što se tiče rada autoškola tijekom pandemije koronavirusa, potrebno je održavati higijenu prostora u kojima se održava teoretski dio, učionicu, prijemni ured i sanitarni čvor prije održavanja predavanja potrebno je očistiti, prozračiti, a prema mogućnosti i dezinficirati.

Potrebno je osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje, a za sve zaposlenike i kandidate prije ili neposredno nakon ulaska u navedene prostore nužno je na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

"Praktični dio predavanja o pružanju prve pomoći za kandidate održava se na način da polaznici prije i nakon rukovanja materijalom i modelima za edukaciju dezinficiraju ruke. Preporuka je da se privremeno odgode vježbe pružanja umjetnog disanja kao i vježbe zamatanja i imobilizacije", navodi se u priopćenju.

Preporučuje se da kandidati, predavači i instruktori kao i ostali zaposlenici autoškole svaki dan u jutarnjim satima kod kuće mjere tjelesnu temperaturu, a ako je tjelesna temperatura viša od 37,2°C, osoba se treba javiti u autoškolu i ne dolaziti na posao, odnosno nastavu dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Po obavljenom predavanju prostorije se moraju očistiti i dobro prozračiti.

Što se tiče praktičnog dijela, odnosno vožnje, treba održavati higijenu neposrednog radnog prostora. Između nastavnih sati vožnje pojedinih kandidata sa sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama prebrisati sve površine u neposrednoj blizini vozačkog i suvozačkog mjesta, osobito površine koje se često dodiruju rukama.

Također treba osigurati dovoljne količine jednokratnih materijala i sredstava u automobilu, kao i to da u vozilu uvijek ima dovoljno papirnatih te dezinfekcijskih maramica za čišćenje površina kao i dezinfekcijskog sredstva, materijala i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

Tijekom nastavnog sata vožnje osobitu pozornost obratiti na higijenu, suzdržavati se od kihanja, rukama ne dodirivati lice, ne konzumirati hranu, te održavati odgovarajuću ventilaciju. Također, instruktorima i kandidatima se preporučuje nošenje maski za lice, a između nastavnih satova vožnje prozračiti vozilo u minimalnom trajanju od 15 minuta, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Na području HBŽ-a doček Nove godine prošao bez izgreda i incidenata

U školama HBŽ-a proveden Program usavršavanja za poslove provedbe projekata

Predstavnici Ministarstva pravosuđa HBŽ-a i ADS-a FBiH razgovarali o upravljanju ljudskim resursima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo