Ekonomija     | 13.05.2020. 10:02 |

Počinju s radom laboratoriji Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ-a

FENA Saopćenje

LIVNO, 13. svibnja (FENA) - Zavod za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) dobio je Ovlaštenje za provođenje analiza hrane, vode, hrane za životinje i sirovog mlijeka, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Odjel za veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane Zavoda opremljen je suvremenom laboratorijskom opremom i nudi vrhunsku uslugu mikrobioloških i fizikalno-kemijskih ispitivanja. Djelatnost laboratorija ovog Odjela uključuje mikrobiološka ispitivanja namirnica, hrane za životinje i vode, brisova opreme, pribora, ruku i drugih površina u kontaktu s hranom, te osnovne fizikalno-kemijske analize i analize parametara higijenske ispravnosti sirovog mlijeka", navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Također, nudi se usluga utvrđivanja metaboličko-zdravstvenog statusa mliječnih grla. Posebna pažnja posvećuje se usklađivanju laboratorijskih metoda sa standardnim metodama propisanim od strane međunarodnih tijela, a uključeni su i u postupke međulaboratorijskih testiranja za sve ovlaštene laboratorijske metode koje se izvode.

Laboratorij za mikrobiologiju hrane, vode i hrane za životinje i Laboratorij za mikrobiologiju i kakvoću sirovog mlijeka trenutno mogu pružati svoje usluge svim subjektima u poslovanju s hranom i poljoprivrednim proizvođačima u svrhu samokontrole.

"Kako je rad Zavoda multidisciplinaran nastavljaju se i aktivnosti na uspostavljanju Laboratorija za zarazne, parazitarne i druge bolesti životinja i zoonoze koji je već opremljen suvremenom laboratorijskom opremom za dijagnostiku zaraznih bolesti, bruceloze i enzootske leukoze", stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana