Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 11:14 |

Podignuta optužnica zbog sudjelovanja na stranim ratištima u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Emira Ališića, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, koji se nalazi u pritvoru. 

Optuženi se tereti, da je krajem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv. "ISIL-a", otputovao iz BiH na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv. "ISIL-a", koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. 

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik tzv. "ISIL-a" u periodu od 2013. do 2019., dakle oko šest godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od kurdskih snaga, te krajem 2019. izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor, te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH. 

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo