Kultura     | 13.05.2020. 15:40 |

Hadžović: Nastavna godina u HNŽ-u završit će se putem online nastave (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 13. svibnja - Nastavna godina završit će se putem online nastave jer bi vraćanje djece u škole na period od 15 dana moglo biti stresno za učenike, a visokoobrazovne ustanove donijet će odluku o načinu održavanja ispita i završetku nastave na fakultetima u narednom periodu, kazao je u srijedu u Mostaru ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović.

- Do kraja godine ostalo je malo vremena tako da bi vraćanje djece u škole na period od 15 dana moglo biti stresno za naše učenike. Želim pohvaliti rad nastavnika jer su uradili ogroman posao u protekla dva mjeseca, snašli su se kako su mogli i umjeli, a isto tako pohvala i roditeljima koji su se maksimalno uključili i pomogli da se svi zajedno izborimo s ovim psihološkim pritiskom s kojim smo se suočavali, a usporedno vrijedno radili - kazao je Hadžović.

Istaknuo je kako će učenici prilikom obrane maturskog, odnosno završnog rada biti oslobođeni usmenog dijela, a ocjena pismenog djela bit će konačna ocjena maturskog završnog rada.

- Ocjena iz ostalih nastavnih predmeta koji su sastavni dio mature izvodi se iz zaključnih ocjena koje je učenik postigao tijekom školovanja u okviru tih nastavnih predmeta. Na ovaj način pomogli smo našim učenicima i skinuli im psihološki pritisak oko polaganja maturskih, odnosno završnih ispita i želim im svima uspjeh na studiju - kazao je Hadžović.

Dodao je kako su prijave za upis u osnovne škole završene, sve zakonom propisane procedure za upis obavit će se kad se za to steknu uvjeti, a upisi u srednje škole vršit će se u lipnju u skladu s pravilima kao i prije početka pandemije, ali poštujući epidemiološke mjere zaštite.

Autoškole su počele s radom, a vozački ispiti polagat će se od sljedećeg tjedna u skladu s epidemiološkim mjerama. Dječji vrtići u HNŽ-u, po njegovim riječima, počet će s radom kada ispune sve preduvjete koje će za ovu djelatnost propisati Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, a što se tiče kulturnih i sportskih sadržaja u ovoj županiji, u narednom periodu razmatrat će se način i pokretanje ovih aktivnosti.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako će Vlada HNŽ-a na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrati izmjene i dopune Rebalansa proračuna za 2020. godinu, kao i Nacrt zakona o ublažavanju štetnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

- Na pripremu ovog zakona potrošili smo više vremena nego što je to uobičajeno iz raznih razloga i mogu kazati kako će Vlada HNŽ-a dobiti jedan od kvalitetnijih i sadržajnijih "korona zakona" kad se uzme prostor Federacije BiH. Imat ćemo zakon s nizom konkretnih i kvalitetnih rješenja kojima ćemo subvencionirati oko 10.000 osobnih dohodaka, održavati poticajnu politiku u strateškim granama, a tu prije svega mislim na poljoprivredu, vodoprivredu, turizam, poduzetništvo, cestogradnju i drugo - kazao je Jović.

Tako će se, dodaje, stvoriti prostor za oporavak i sprječavanje daljnjeg gubitka radnih mjesta, a samim tim i ostanak radnog stanovništva u svojim sredinama.

- Predviđeno je i ustrojavanje stabilizacijskog fonda s posebnim proračunom napominjući kako će pravo na subvencioniranje imati oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine. Također moraju ispunjavati uvjet da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada. Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od početka zabrane rada do trenutka prestanka ove zabrane - naveo je ministar Jović.

Dodao je također kako će Vlada HNŽ-a zakonom povesti računa o turizmu jer je, kako kaže, ta djelatnost najviše pogođena pandemijom koronavirusa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4464

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19_BTo2PJWtj8Z4bAxN1igt1aPYm_n9nu?usp=sharing

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo