Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 15:34 |

Školska godina u BPK Goražde završava 3. juna

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. maja (FENA) - Školska godina na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će okončana 3. juna, potvrdio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Dodao je da je u toku konsultativna online nastava koja se odvija za učenike svih osnovnih i srednjih škola.

- Naravno da ima poteškoća i mi svakodnevno dobijamo izvještaje od škola i tražimo povratne informacije od djece i roditelja. Ovo su vanredne okolnosti i svi se prilagođavamo. Nastavnici se školuju da bi u klupama prenosili znanje učenicima i ovo je novina. Jedan od najvećih problema je kako ocijeniti učenike i na tome ćemo morati dosta raditi da ovaj sistem obrazovanja prilagodimo upravo primjenjivom znanju gdje će djeca što više istraživati i sama prikupljati informacije, da pronađemo neki kreativniji način ocjenjivanja a da to ne bude ono reproduktivo znanje i učenje napamet - istakao je Bešlija.

- Odmah u startu mi smo krenuli s konsultativnom nastavom i nismo puno izostajali. Imali smo sedmicu proljetnog raspusta u aprilu, praznik, dan škola, tokom kojih su djeca imala nastavu tako da ćemo ranije završiti školsku godinu, 3. juna. U skladu s popuštanjem mjera mi ćemo organizovati polaganje ispita za maturante. Trenutno su u toku konsultacije za upis učenika u srednje škole, dok se upis u osnovne privodi kraju - dodao je.

Uz podršku UNICEF-a, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde pokrenulo je i proceduru realizacije projekta "Unaprjeđenje dostupnosti i kvalitete obrazovanja za vrijeme pandemije virusa COVID-19-podrška razvoju softverskih rješenja za uspostavu i unaprjeđenje online nastave".

Po riječima ministra Bešlije, projekat predstavlja novitet u obrazovnom sistemu, a sredstva za njegovu realizaciju obezbijedio je UNICEF.

- Trenutno smo u krajnjoj fazi ovog projekta kroz koji ćemo razviti našu online platformu kako bi nastavnicima, učenicima i roditeljima omogućili što lakšu razmjenu znanja i informacija. Za ovu platformu uradili smo i zakonske okvire tako da možemo ubuduće planirati njenu primjenu bez obzira na to kakva bila situacija, da imamo integrisanu nastavnu godinu - rekao je on.

Pojasnio je da će online platforma sačinjavati niz prilagođenih IT rješenja kako bi ih što lakše mogli koristiti djeca i nastavnici.

- Očekujemo početkom juna ili polovinom jula da imamo razvijenu platformu koju ćemo naravno testirati na terenu da vidimo kako će reagovati nastavnici, djeca i njihovi roditelji. Tokom ljeta ćemo organizovati edukaciju za nastavnike, jer mi se moramo usmjeriti ka online nastavi u slučaju da nas zadesi situacija kakvu imamo pojavom virusa COVID-19. Mi se nadamo da nećemo morati početi sljedeću školsku godinu u vidu online nastave već u normalnim okolnostima, ali moramo biti spremni za sve situacije i zbog toga smo ovo sve i pripremili - istakao je Bešlija.

Naveo je da je pored edukacije potrebno definisati način vrednovanja učenika u ovoj situaciji.

- Nadamo se da ćemo uz podršku nastavnika, učenika i njihovih roditelja uspjeti to riješiti, a kada se krene sa školskim aktivnostima planiramo u određenim sedmicama raditi s djecom na online platformi,  kako bismo uvijek imali rezervni plan spreman za nepredviđene situacije - kazao je resorni ministar BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu