Ekonomija     | 14.05.2020. 14:29 |

Mekić: Evropska komisija pozdravila pravovremeno otvaranje 'zelenih traka'

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 14. maja (FENA) -  Na četvrtom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine posebna pažnja posvećena je mjerama i inicijativama poduzetim u ovim oblastima u okolnostima uzrokovanim Covidom-19.

Tokom današnje videokonferencije sa bh. strane sastankom je kopredsjedavao Dragiša Mekić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a sa strane EU Ingrid Jenezova iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva.

- Evropska komisija je pozdravila činjenicu da je BiH, jedna od rijetkih država, koja u situaciji
pandemije nije donosila ograničenja ili zabrane vezano za vanjsku trgovinu nego su sve
aktivnosti bile usmjerene ka njezinom olakšavanju. Također je pohvalila naše pravovremeno donošenje odluke vezano za otvaranje zelenih prioritetnih traka za lakši promet vitalnih proizvode, što smo mi uradili u okviru CEFTA-e. Smatram da je to uspjeh čitavog CEFTA regiona i možda pokazatelj kako ubuduće treba da radimo, a ne samo u ovim kriznim vremenima - kazao je Mekić za Fenu nakon sastanka.

Po njegovim riječima, ocijenjeno je i da su određene mjere koje smo donijeli u oblasti carina bile u dobrom smjeru, da nisu uzrokovale neke veće probleme i što je najvažnije, da nije došlo do prekida transporta.

- Trebamo još da završimo multilateralnu konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći i poreskim pitanjima OECD-a, kao i pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Jedina njihova primjedba, a koja postoji od ranije, jeste da Zakon o akcizama vezano za pivo uskladimo sa zahtjevima Evropske unije i traže od nas da se usvoji zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama koji se odnosi na tzv. elektronske potpise - dodao je Mekić.

Bh. delegacija je upoznala Komisiju o entitetskim mjerama i mjerama na nivou Brčko distrikta BiH poduzetim s ciljem ublažavanja posljedica Covida-19 na ekonomiju, uključujući industriju i mala i srednja
poduzeća.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana