Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 16:47 |

Pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH obiman dnevni red

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici zakazanoj za sutra, 15. maja, potvrditi imenovanje zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nedeljka Jovića koji je prijedlog Socijalističke partije.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku Predstavničkom domu za njegovo imenovanje kao i za imenovanje Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH koji je prijedlog Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije - SDA) da se dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, a tiče se pomjeranja uplate PDV-a.

Kako je obrazloženo u ovom prijedlogu, namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u Bosni i Hercegovini i njihove radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Pred poslanicima će se naći Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojeg su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma međutim nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine uslјed pandemije.

Poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut također traže da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju dopune Zakona o akcizama, a ti uputili su i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u bh. institucijama.

I Vijeće ministara BiH zatražilo je do Doma da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Na dnevnom redu su i dva amandamana na Ustav BiH koje je predložio poslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fronta - DF) uz negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Obimnim dnevnom redom predviđeno je razmatranje i još nekoliko zakonskih rješenja među kojima su izmjene Krivičnog zakona BiH, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Pred poslanicima će se naći i nekoliko izvještaja, specijalnih izvještaja, ako i tematskih revizorskih izvještaja te nekoliko poslaničkih inicijativa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu