Svijet     | 15.05.2020. 08:26 |

Kina: SAD nema pravo ponovo uvesti sankcije Iranu

FENA Internet

NEW YORK, 15. maja (FENA) - Kina je odbacila planirani pritisak Sjedinjenih Država  da produži embargo Ujedinjenih naroda (UN) na oružje Iranu i najavu Washingtona da bi, ako to ne uspije, mogao u Vijeću sigurnosti UN-a pokrenuti inicijativu za ponovno uvođenje sveobuhvatnih sankcija Teheranu.

Kineska misija pri UN-u u New Yorku rekla je da Washington odustajanjem od iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine "nije ispunio svoje obaveze" u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine u okviru koje je sporazum donesen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U okviru sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Kinom, Njemačkom, Velikom Britanijom i Francuskom, koji sprečava Iran da razvije nuklearno oružje, Teharanu su ublažene sankcije.

Sporazumom, poznatim kao JCPOA, dozvoljeno je ponovno vraćanje sankcija, uključujući embargo na oružje, ako Iran prekrši sporazum.

Kineska misija pri UN-u objavila je na Twitteru da SAD "nema pravo produžiti embargo na oružje za Iran, a kamoli ponovo pokrenuti sankcije. Održavanje sporazuma jedini je pravi put da se krene naprijed."

Prema ovom sporazumu, američki embargo na oružje treba isteći u oktobru.

Hook je rekao da je SAD načinio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti o produženju embarga na oružje Iranu.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova, kao i da stalne članice Vijeća sigurnosti - Rusija, Kina, SAD, Francuska ili Velika Britanija - ne stave veto na nju.

Rusija je već najavila da se protivi produženju embarga na oružje Iranu, kao i američkim tvrdnjama da mogu izazvati povratak svih sankcija Teheranu.

Američki predsjednik Donald Trump smatra ovaj sporazum napravljen tokom predsjedavanja njegovog prethodnika Baracka Obame "najgorim dogovorom".

Washington tvrdi da to može pokrenuti povratak američkih sankcija, jer rezolucija Vijeća sigurnosti i dalje navodi SAD kao sudionika.

Diplomati kažu da će se SAD vjerovatno suočiti s teškom i neugodnom bitkom ukoliko pokuša potaknuti povratak sankcija, iako nije odmah bilo jasno kako ili da li član Vijeća sigurnosti može zaustaviti takav potez.

Iran je navodno prekršio nekoliko glavnih ograničenja iz sporazuma, među kojima je i stvaranje zaliha obogaćenog uranija, kao odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija koje su smanjile iranski izvoz nafte.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokušavaju sačuvati dogovor, ali su postigle mali napredak.

Sjedinjene Američke Države javno su zaprijetile da će pokrenuti vraćanje svih sankcija Ujedinjenih naroda Iranu ako Vijeće sigurnosti UN-a ne produži Teheranu embargo na oružje, koji će isteći u oktobru, u sklopu iranskog nuklearnog sporazuma.

Američki specijalni izaslanik za Iran Brian Hook potvrdio je strategiju dvije sedmice nakon što su zvaničnici SAD-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli da je Washington rekao Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj za svoj plan.

Hook je napisao u Wall Street Journalu da će Washington, "na ovaj ili onaj način", osigurati da embargo ostane.

Dodao je da je SAD napravio prijedlog rezolucije za Vijeće sigurnosti UN-a te da će "raditi pritisak putem diplomatije i izgraditi podršku".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo