Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 11:06 |

S gradskim i prigradskim prijevozom putnika u ponedjeljak, od danas međugradski

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) - Na osnovu naredbi Federalnog stožera civilne zaštite od 12. svibnja, korištenje javnog gradskog i prigradskog prijevoza putnika bit će omogućeno i u Gradu Mostaru u ponedjeljka, 18. svibnja, a međugradskog već danas, 15. svibnja.

-Zbog provođenja propisanih higijensko epidemioloških mjera i priprema vozila, odlučili smo se da u ponedjeljak 18. svibnja, a ne danas,  nastavljamo s javnim linijskim prijevozom putnika u Gradu Mostaru- izjavio je za Fenu direktor javnog poduzeća "Mostar bus“ d.o.o. Mostar Damir Marić.

Po njegovim riječima, u funkciju će u prvom tjednu biti stavljen samo dio linija, a prema potrebi povećavat će se i broj polazaka na postojećim i uvoditi nove linije.

- U prvoj fazi počet ćemo s jednim dijelom dosadašnjih linija, odnosno bit će pokriveno područje Blagaja  i Dračevice, te Bijelo Polje i to ne preko Vojnog nego magistralnim putem, kao i linije Jasenica – Rodoč i  Buna – Žitomislići - kazao je Marić.

S obzirom da je naredbom Stožera ograničen broj ulazaka putnika, zbog preporuka razmaka od jednog i pol metra, ovu odluku je, kaže direktor ovog poduzeća, nemoguće ispoštovati s obzirom da će se dogoditi da vozač mora reći određenom broju putnika da ne mogu u autobus, odnosno na posao.

- To bi također značilo da bi mi morali poći s dva ili tri autobusa kako bi svi putnici adekvatno bili primljeni i odvezeni do odredišta - Kaže Marić i dodaje kako bi to bilo u svakom slučaju nerentabilno za ionako tešku financijsku situaciju i izgubljeni profit kroz prethodno razdoblje pandemije.

Istodobno izražava nadu da će ovo javno poduzeće dobiti potporu kako od Grada Mostara koji je njihov osnivač tako i od Vlade Hercegovačko-neretvanke županije (HNŽ) koja je novim "korona zakonom" najavila potporu janvim poduzećimna i gospodarstvu.

Po preporukama CZ, kaže Marić, radit će s dezinfekcija autobusa u pauzama i nakon svake vožnje, a obveza vozača će biti nošenje rukavica i maski, kao što je to obvezno i za putnike.

Navodi i to kako do kraja svibnja neće biti u prodaji mjesečne karte, te će za ovaj mjesec važiti radničke od ožujka.

Od petka, 15. svibnja, u funkciji je međugradski prijevoz putnika. Autoprevoz-bus d.o.o. Mostar uveo je linije na relaciji Mostar-Sarajevo i obrnuto te Stolac-Mostar-Stolac.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom Srbije

Vučić sletio u Mostar; nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!