Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 12:00 |

MUPKS - Poziv građanima da se pridržavaju aktuelnih naredbi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) podsjeća javnost, sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da je i dalje na snazi niz naredbi Federalnog štaba civilne zaštite i drugih nadležnih organa koje su donesene s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

- S tim u vezi, naglašavamo obavezu postupanja po svim aktuelnim naredbama i zaključcima donesenim navedenim povodom, uz napomenu da će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastaviti kontinuirane aktivnosti na kontroli njihovog poštivanja - navodi MUPKS u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navodi, u posljednih nekoliko dana pažnju javnosti je privuklo održavanje vjerskog obreda u sarajevskoj katedrali „Srca Isusova“ 16. maja, "te ovom prilikom obavještavamo javnost da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzela niz aktivnosti kako bi navedeni obred, sa sigurnosnog aspekta, protekao bez bilo kakvih problema".

- Također,  određena saznanja ukazuju na mogućnost održavanja pomena za sve žrtve ubijene u periodu 1941-1945 godina u Sarajevu, u vidu komemorativog mimohoda, na način da će se eventualni učesnici kretati od Vilsonovog šetališta do Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u organizaciji SABNOR-a BiH - navodi se.

Tim povodom, iz MUPa-a KS  skreću pažnju osobama koje eventualno uzmu učešća u spomenutoj aktivnosti da su u obavezi pridržavati se važećih naredbi donesenih u vezi sa aktuelnom pandemijom, uz napomenu da nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja osoba na određenom lokalitetu, "jer bi se to smatralo javnim skupom, što je aktuelnom naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno".

- Uvažavajući sve navedeno, pozivamo sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protivpravnih ponašanja, odnosno, iskazivanja svog eventualnog nezadovoljstva bilo čime na neprimjeran i protivzakonit način, zbog čega bi policijski službenici Uprave policije bili u obavezi primjeniti zakonska ovlaštenja i sankcionisati takva nedozvoljena ponašanja - upozoravaju iz MUP-a KS.

Istovremeno, izražavaju zahvalnost građanima za dosadašnju saradnju, uz napomenu da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo čvrsto opredijeljena da osigura ličnu i imovinsku sigurnost svakog građanina, kao i da preduzme zakonom propisane mjere i radnje prema svakom pojedincu za kojeg se utvrdi eventulano činjenje bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja, bez obzira o kome se radi, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

MUP Kantona Sarajevo bira izvođača radova za uklanjanje objekta u Kolodvorskoj ulici

MUP i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uspostavili nove mehanizme saradnje

Novalić: Vozilom koje je povrijedilo dvije pješakinje upravljao maloljetnik (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana