Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 12:53 |

U FBiH u posljednja 24 sata zabilježeno šest slučajeva zaraze koronavirusom

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. maja (FENA) – U posljednja 24 sata na području Federacije BiH testirana su 873 uzorka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus, a radi se pacijentima iz Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo.

Saopćio je to danas član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa putem redovnog video obraćanja povodom pandemije koronavirusa.

Istaknuo je kako je dosada u FBiH testiran ukupno 26.191 uzorak, te da je COVID-19  potvrđen kod 999 osoba.

Najviše slučajeva zaraze registrirano je u HNK (259), potom u ZDK (243), KS (111), USK (107), ZHK (87), TK (82), SBK (43), Livanjskom (41), BPK (23) i Posavskom kantonu (3).

Musa podsjeća da je trenutno u FBiH hospitalizirano 29 pacijenata pozitivnih na KOVID -19, od kojih nijedan nije na respiratoru.

Prema prezentiranim podacima, zaključno s petkom, 15. maja oporavljeno je 777 pacijenata, od kojih su 32 oporavljena u protekla 24 sata, dok je trenutno aktivnih 185 slučajeva. Od 37 potvrđenih smrtnih ishoda u FBiH, 22 osobe su muškog, a 15 ženskog spola. Dvadesettri preminula bili su u dobi od iznad 65 godina.    

Musa je ponovno naglasio važnost potpune angažiranosti zajednice u pridržavanju svih epidemioloških mjera, kako bi se situacija održala pod kontrolom.

Podsjetio je kako je od četvrtka, 14. maja uslijedila druga faza ublažavanja mjera, te potcrtao odgovornost svakog pojedinca u pogledu striktnog pridržavanja utvrđenih mjera.

Musa je ukazao i na obavezu poslodavaca da istrajavaju na preventivnim mjerama u radnom okruženju, a sve s ciljem smanjenja rizika od pojave novih slučajeva zaraze.

Poručio je, istovremeno, kako prioritet predstavlja zaštita najranjivijih skupina – starijih osoba preko 65 godina i osoba koje boluju od hroničnih bolesti.

 Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s eventualnim ukidanjem mjere obavezne samoizolacije uz opciju testiranja, Musa je podsjetio kako je u FBiH i dalje na snazi mjera zdravstvenog nadzora/ograničenja kretanja/samoizolacije  u trajanja od 14 dana, navodeći kako će se to pitanje razmatrati u narednom periodu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!