Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 13:15 |

Vlada HNŽ-a utvrdila prijedlog "koronazakona'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je u prvom dijelu sjednice u petak utvrdila Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (COVID 19) i potpori gospodarstvu na području HNŽ-a i uputila ga u žurni skupštinski postupak.

Na sjednici je ponovljeno kako Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja, poglavito u svezi sa subvencioniranjem najnižih plaća za desetak tisuća radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima. Također, Zakonom će biti održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za oporavkom i sprječava daljnji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNŽ-a, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

Uz oslobađanje određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, predviđeno je i ustrojavanje stabilizacijskog fonda.

Kako je objašnjeno na sjednici, pravo na subvencioniranje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada. Najniže neto plaće bit će subvencionirane od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

Na drugom dijelu sjednice, Vlada raspravlja o Prijedlogu Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2020. godinu, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Mostar i Hercegovina promoviraju svoju turističku ponudu gostima iz Srbije

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu