Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 13:47 |

Zahtjev za liberalizaciju ulaska i povratka građana u BiH u poslovne svrhe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) obratila se Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama i entitetskim štabovima civilne zaštite sa zahtjevom za liberalizaciju i ublažavanje mjera pri povratku osoba koje napuste granicu Bosne i Hercegovine u svrhu ispunjenja ugovorima ranije preuzetih obaveza van granica naše države ili ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, s ciljem realizacije poslovnih aktivnosti.

 - Naime, kako su zemlje regiona definisale uslove ulaska u njihove zemlje, a Bosna i Hercegovina još uvijek nije, postoji mogućnost da će mnoge kompanije izgubiti ugovore u inostranstvu što bi poziciju bh privrede još više ugrozilo. Kako se ovo ne bi desilo potrebno je hitno promjeniti uslove za izlazak, tačnije povratak ljudi radi izvršenja ugovornih obaveza- navode iz AmChama BiH.

U dopisu između ostalog zahtijevaju ukidanje 14-dnevnog karantena pri povratku uposlenika sa izvršenja ugovora.

AmCham BiH je poslovna asocijacija posvećena promoviranju međusobne saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država putem trgovinske razmjene, ulaganja i ekonomskog razvoja. Članice AmCham BiH su strani i domaći privredni lideri u različitim industrijskim granama, koji okupljeni u Komoru imaju osnovni cilj da doprinosu kreiranju bolje sredine za poslovanje u BiH. 

 - Mnoge članice AmCham BiH imaju ugovorene poslove van granica naše države i čeka se na realizaciju ugovornih obaveza. Neispunjenje ugovornih obaveza povlači za sobom brojne penale pa čak i moguće raskide ugovora, što bi u konačnici predstavljalo direktan uticaj na poljuljanu privredu BiH. Zemlje Evropske Unije i regiona regulisale
su izlazak i definisale proceduru izlaska iz države, što je regulisano i našim propisima, međutim situacija oko povratka unutar granica Bosne i Hercegovine je upitna i vodi ka četrnaestodnevnom karantinskom boravku i naš apel se odnosi na ublažavanje tih mjera, bar u granicama koje se tiču poslovno aktivnih subjekata pri obavljanju privrednih djelatnosti - navodi među ostalim u dopisu Kenan Karčić, predsjednik Upravnog Odbora AmCham BiH. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Agencija za javne nabavke BiH i Američka trgovačka komora u BiH potpisali Sporazum o saradnji

Poslovni seminar - Bh. kompanije na američkom tržištu

Poslovni seminar - Bh. kompanije na američkom tržištu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo