Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 14:10 |

Međunarodni dan borbe protiv homofobije 17. maja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) 17. maja će biti obilježen u mnogim zemljama svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Tog dana 1992. godine "homoseksualnost" je brisana iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Taj 17. maj je dan koji nas podsjeća i opominje na našu zakonsku i građansku dužnost zaštite prava lezbejki, gejeva, bi-seksualnih, transeksualnih i interspolnih osoba u nšoj zemlji - saopćila je Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i spolne orijentacije a Zakon o zabrani diskriminacije BiH je učinio i korak dalje te uveo i zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika.

Međutim, do stvarne realizacije prava, koja su LGBTI osobama zagarantovana domaćim zakonima i međunarodnim dokumentima, dug je i težak put. Jedna od velikih prepreka na tom putu je upravo homofobija, diskriminacija osoba na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta, spolnih karakteristika. Homofobija, transfobija i bifobija zasnovane su na predrasudama, neznanju, strahu ili mržnji prema pripadnicima/pripadnicama LGBTI populacije i, kao takve, još su uvijek duboko ukorijenjene u bosanskohercegovačko društvo i svakodnevno se manifestuju na različite načine – od verbalnih uvreda, diskriminacije i uskraćivanja prava na radnom mjestu, školstvu, zdravstvu, porodičnom pravu, medijima do fizičkog nasilja, navodi se u saopćenju.

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 pokazala je da su kategorije koje žive u stanju neravnopravnosti ili ugroženih prava, kao što su žene, stariji, osobe sa invaliditetom ili LGBTI osobe, dodatno i specifično pogođene krizom. Kao što je slučaj sa povećanjem nasilja nad ženama u toku krize, tako su i LGBTI osobe dodatno ugrožene jer, usljed mjera izolacije i ograničenog kretanja LGBTI osobe provode duže vrijeme kod kuće sa homofobnim roditeljima, uz veću izloženost fizičkom ili emotivnom zlostavljanju i opasnost po mentalno zdravlje.

Kako bi uspostavila neophodni strateški okvir u Bosni i Hercegovini za ostvarivanje prava LGBTI-osoba, Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji sa predstavnicima-predstavnicama relevantnih organa Federacije Bosne i Herceovine, Republke Srpske i Brčko-Distrikta, radi na nacrtu Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH.

Agencija povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT), poziva sve izvršne i zakonodavne organe vlasti u BiH da prilikom planiranja, implementiranja i evaluiranja mjera borbe protiv pandemije urgentno uzmu u obzir uticaj koji COVID-19 i kriza izazvana pandemijom imaju na građanke i građane BiH LGBTI-orijentacije, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Agencija za ravnopravnost spolova BiH - Kazniti počinioca nasilja nad uposlenicom hotela 'Jablanica'

Zvanično pokrenuta Koalicija za rod i klimu u Bosni i Hercegovini

Obilježavanje Meuđunarodnog dana žena na selu potiče njihov kapacitet

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta