Regija     | 15.05.2020. 14:04 |

Grlić Radman: Kardinal Puljić izložen je linču, žrtva ima pravo na molitvu

FENA Agencije

ZAGREB, 15. svibnja (FENA) - Hrvatski ministar vanjskih Goran Grlić Radman u petak je ponovio da je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić izložen "linču" zbog žestokih reakcija u BiH na planiranu subotnju misu za žrtve blajburške tragedije i rekao da svaka žrtva ima pravo na molitvu. 

 Grlić Radman, koji je u petak obišao zagrebačku katedralu s kardinalom Josipom Bozanićem, kazao da je Puljić "simbol čovjeka koji je ostao u Sarajevu, koji je bio na raspolaganju svima i poštivao sve vjere".

 "To se ne smije zaboraviti i sada da on bude nepravedno izložen linču.. mi ne možemo ostati po strani", kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova i dodao da vrhbosanski nadbiskup zaslužuje podršku.

 Kardinal Puljić, koji će predvoditi u subotu misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova za blajburške žrtve, iskazao je zabrinutost za svoj život zbog netrpeljivih reakcija na taj događaj, prenosi Hina.

 Najavu održavanja mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. obljetnice blajburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH ukuljučujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu, a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te veleposlanstvo Izraela u BiH.

 Oni smatraju kako je misa zapravo krinka za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tijekom Drugog svjetskog rata počinili brojne zločine u Sarajevu u kojemu je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset tisuća njegovih građana. 

 Grlić Radman apelirao je u petak na "uključene u prozivanje kardinala Puljića" da "smire rječnik".

 "Ne možemo biti po strani, ne možemo zanemariti ako se krše vjerske slobode", kazao je Radman i dodao kako svaka žrtva ima pravo na molitvu te kako je to stvar vjerskih sloboda i njihova poštivanja.

 Hrvatski ministar vanjskih poslova posjetio je da rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje osuđuju sve totalitarne režime.

 "Jedno je borba protiv fašizma, a drugo su odmazde bez suda, osobito kada su u pitanju civili, smaknuća bez suda", kazao je.

 Veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler poručio je kako svaka vjerska zajednica ima puno pravo održavati vjerske obrede za nevine žrtve ratova no upozorio je kako se takvi događaji ne smiju politički zlorabiti. 

 I sarajevska policija pozvala je u petak sve građane na suzdržano ponašanje uoči najavljene mise za žrtve blajburške tragedije dok su neke nevladine udruge potvrdile kako će u subotu svakako organizirati prosvjede zbog tog vjerskog obreda.

 Blajburška tragedija komunistička je odmazda nad više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj. Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao "križni putovi".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH

Grlić Radman u Turskoj na otvorenju škole obnovljene i hrvatskim sredstvima

Grlić Radman: Hrvatska je primjer za zemlje zapadnog Balkana

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!