Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 15:28 |

Kompanija Hemofarm pomogla Kantonalnoj bolnici u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 15. maja (FENA) - Predstavnici kompanije Hemofarm danas su ljekarima i medicinskom osoblju Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću uručili dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata. Naglašeno je kako Štada grupa i njena članica Hemofarm nabavkom i donacijom neophodne medicinske opreme pomažu zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine, naročito u vrijeme vanrednih okolnosti zbog pandemije koronavirusa.

- Zajedno sa matičnom kompanijom Štada, Hemofarm je zdravstvenim ustanovama u BiH donirao ukupno 30 monitora, po 15 u oba entiteta. Vrijednost ukupne donacije je 150.000 KM, a pored Kantonalne bolnice u Bihaću, monitori su isporučeni i bolnicama, odnosno kliničkim centrima u Zenici, Mostaru, Tuzli i Sarajevu. Konkretno, bihaćkoj bolnici su dostavljena dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, njemačkog proizvođača Drager. Zaista smo ponosni što smo na ovaj način podržali naš zdravstveni sistem, jer smo svjesni potrebe za opremom koju je jako teško danas i nabaviti - kazala je direktorica predstavništva Hemofarma Teodora Pašić.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić  istakao je važnost ove donacije, koja omogućava dalju modernizaciju medicinske opreme i aparature.

- Uz svaki respirator i anesteziološki aparat, neophodan je ovakav monitor. Onda je valjda svima jasno koliko su danas važni. Mi smo sada u prilici da stare monitore zamijenimo najmodernijom opremom - riječi su doktora Havića.

Donacija Hemofarma samo je uokvirena u veliku akciju pomoći Kantonalnoj bolnici u Bihaću za vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom na to da su građani Unsko-sanskog kantona i ovdašnji privrednici u ovom periodu donirali oko 500.000 KM.

Iz Uprave Kantonalne bolnice saopšteno je da su tim sredstvima osigurani zaštitna oprema i sredstva, potrebni lijekovi, te sofisticirana medicinska aparatura.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sattler i Lungarotti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije

Bihaćka bolnica uvodi softver za automatizirano formiranje listi čekanja pacijenata

Dansko vijeće za izbjeglice - Donacija za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'