Društvo

BPK Goražde - Dozvoljen rad vrtića uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera

Tekst: Elma Geca, Foto/FENA: Elma Geca

GORAŽDE, 15.maja (FENA) -  Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je donio je zaključak kojim se omogućava rad vrtićima, ali uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

 Po riječima komandantice KŠ CZ Edite Velić,  primljeni su  k znanju izvještaji svih aktera koji su uključeni u sprječavanje koronavirusa na području BPK Goražde te je ocijenjeno  da je epidemiološka situacija trenutno stabilna.

 - BPK Goražde trenutno nema nijedan aktivan slučaj koronavirusa te je sve manje osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom. Testiranja se vrše svakodnevno i rezultati su na svu sreću negativni. Apelujemo na osobe koje dolaze iz stranih zemalja da se jave nadležnoj epidemiološkoj službi. Te osobe su svakako pod zdravstvenim nadzorom jer im se na graničnim prijelazima izdaju rješenja o izolaciji, međutim bilo bi dobro sa se jave radi praćenja njihovog zdravstvenog stanja - istakla je Velić.

Iz štaba podsjećaju da je mali broj naredbi ostao na snazi te apeluju na građane da se pridržavaju one koja se odnosi na nošenje zaštitnih maski u javnom prostoru i poštivanje socijalne distance, koja je na snazi do 30. maja.

Kantonalni štab civilne zaštite danas je van snage stavio naredbu  kojom je gradskom štabu u Goraždu naloženo da pripremi prostor gradske dvorane za potrebe sekundarnog izolatorija, budući da se uskoro očekuje početak trenažnih procesa te će se ovaj prostor koristiti za sportske aktivnosti.

- Podsjećamo građane da je i dalje  na snazi dopunjena naredba FŠ CZ  kojom se otkazuju sva javna okupljanja dok su u zatvorenim prostorima ona moguća uz osiguranje 10 metara kvadratnih prostora po osobi – podsjetila je komandantica KŠ CZ BPK Goražde.

(FENA) E.F.