Svijet     | 15.05.2020. 19:18 |

Grupa za međukulturne odnose EPP-a uputila pismo podrške kardinalu Puljiću

FENA Saopćenje

SPLIT/BRUXELLES, 15. svibnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko i predsjednici Radne skupine EPP grupe za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, Jan Olbrycht i Holvenyi Gyorgy uputili su dopis kardinalu Puljiću u kojem su izrazili potporu pravu na vjersku slobodu i pravu na kulturu sjećanja, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

"Europski je parlament početkom ovog mandata usvojio Rezoluciju o 80. obljetnici početka II svjetskog rata i značaju koje europsko sjećanje ima za budućnost Europe, i to 10 godina nakon Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu, u kojoj je prepoznat značaj sjećanja na prošlost, jer bez sjećanja pomirenje nije moguće. U tom svjetlu, u ime Radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, u potpunosti podržavamo Vaše pravo na njegovanje kulture sjećanja, kao i Vaše pravo da u subotu služite svetu misu za žrtve bleiburške tragedije.

Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini posljednjih dana te izražavamo duboku tugu što Vam se onemogućava u potpunosti iskoristiti pravo na kulturu sjećanja. Vjerujemo u rad Europske službe za vanjsko djelovanje i Delegacije Europske unije na terenu, koje bi trebale osigurati slobodu medija svim konstitutivnim narodima i zajednicama i pravo vjerskih skupina i vjerskih manjina na poštovanje, bez straha za sigurnost u izvršavanju vjerske službe. EPP grupa učinila je sve kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da prebrodi krizu s epidemijom i istinski se trudimo da ova zemlja ne bude zaboravljena na svom putu k europskim integracijama", navodi se, među ostalim, u pismu.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zovko: BiH treba slijediti primjer Crne Gore i hitno postići dogovor s Frontexom

SDA postala pridruženi član EPP-a sa pravom glasa

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana