Ekonomija     | 18.05.2020. 09:39 |

Ajdinović: Primarni ciljevi zaštita zdravlja stanovništva i prava potrošača

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. maja (FENA) – Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović istaknuo je u razgovoru za Fenu da su zaštita zdravlja stanovništva i prava potrošača primarni ciljevi angažmana Uprave u vrijeme pandemije koronavirusa.

O tome, između ostalog, svjedoči više od 40.000 rješenja o samoizolaciji koja su federalni inspektori izdali osobama koje su ušle u BiH od 16. marta (zaključno s danom 15.5.2020. izdata su 41.994 takva rješenja), a prema ocjeni stručnjaka, zdravstveni nadzor putnika na granici pokazao se kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH, zbog čega ova mjera i dalje ostaje na snazi.

Ajdinović podsjeća kako je FUZIP u vezi s novonastalom situacijom angažirao cjelokupne ljudske resurse (167 zaposlenika) i sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva sa stanjem raspoloživosti 24 sata, te ističe da je uporedo s vršenjem sanitarnog nadzora na granici, uspostavljen i dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata radi zaštite prava potrošača, odnosno kontrole formiranja i kretanja cijena, kao i da je od 15. marta do 14. maja u tom segmentu djelovanja izvršeno 414 inspekcijskih nadzora, u sklopu kojih je evidentiran čak 531 prekršaj.

Kada se radi o sanitarnom nadzoru putnika u prekograničnom prometu, FUZIP se u borbu protiv širenja koronavirusa u BiH aktivno uključio još 6.2.2020. godine, po donošenju Procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19) u Kini.

- Već tada smo putem federalnih sanitarnih inspektora započeli vršenje kontrole putnika sa područja NR Kine, te svih osoba koje su 14 dana prije ulaska u BiH boravile u Kini. Tako su do 12.3.2020. godine, u skladu s Procedurama, federalni sanitarni inspektori  kontrolisali 1.119 osoba prema induvidualnom upitniku, te 704 osobe prema grupnom upitniku – precizira Ajdinović.

U osvrtu na hronologiju i dinamiku djelovanja u spomenutom segmentu, direktor FUZIP-a, također, podsjeća da su 11. marta,  donošenjem Naredbe Federalnog ministarstva zdravstva kojom je uspostavljena obaveza sanitarnog nadzora svih putnika iz NR Kine, Južne Koreje, Irana, Italije, Francuske, Njemačke i Španije, intenzivirane mjere zdravstvenog nadzora putnika u prekograničnom prometu, a „što je u skladu s daljim odlukama nadležnih organa, značilo popunjavanje sanitarnih upitnika i izdavanje rješenja o samoizolaciji, odnosno ograničenom  kretanju u trajanju od 14 dana“.

- Već tada smo na Međunarodni aerodrom Sarajevo rasporedili dodatnih šest uposlenika, kako bismo mogli efikasno odgovoriti neophodnim zadacima, a na zahtjev Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, jedan federalni sanitarni inspektor je raspoređen na GP Aerodrom Tuzla, gdje je zajedno s dva kantonalna sanitarna inspektora vršio sanitarni nadzor zaključno s 16.3.2020. godine, kada je aerodrom zatvoren – pojašnjava Ajdinović.

Radi omogućavanja brze detekcije putnika s povišenom temperaturom i njihovog hitnog zdravstveno-epidemiološkog zbrinjavanja, FUZIP je nabavio i na dva aerodroma postavio termalne kamere, a s osobljem aerodroma izolovao aerodromske prostore za zbrinjavanje putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je zahvaljujući dobroj saradnji s osobljem aerodroma i pripadnicima Granične policije BiH, neometano tekla uspostavljena obavezna procedura sanitarne kontrole putnika prema važećim naredbama.

- Nakon pogoršanja epidemiološke situacije u BiH, FUZIP je promptno i kontinuirano prilagođavao i usklađivao svoje postupanje s odlukama i naredbama nadležnih organa, a na inicijativu glavnog federalnog zdravstvenog inspektora prim. dr. Nijaza Uzunovića 13. marta održan je sastanak s kantonalnim sanitarnim inspektorima vezano za provođenje mjera zdravstvenog nadzora u FBiH i uspostavljanja bolje i efikasnije komunikacije sa svim relevantnim institucijama – navodi Ajdinović.

Kako bi se blagovremeno uspostavila i osigurala kontrola izvršavanja i poštivanja izdatih rješenja o zdravstvenom nadzoru, istog dana (13. marta) FUZIP je svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije uputio zahtjev za kontinuiranu kontrolu osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije, a radi osiguranja potpunog poštivanja mjera samoizolacije i sprečavanja lokalne transmisije virusa.

Istovremeno, a radi osiguranja sljedivosti i uspostavljanja zdravstvenog nadzora i kontrole od nadležnih organa Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, FUZIP od 15. marta Inspektoratu RS svakodnevno dostavlja spiskove s podacima o osobama iz tog bh. entiteta, kao i Inspektoratu Brčko distrikta BiH za osobe iz Distrikta koje su obuhvaćene nadzorima i mjerama federalnih sanitarnih inspektora, koji, također, dostavljaju podatke za osobe iz FBiH.   

- Po donošenju Odluke o obaveznoj sanitarnoj kontroli svih putnika koji ulaze u BiH, počevši od 16. marta, FUZIP je  u nedjelju, 15. marta, rasporedio 84 inspektora iz svih 10 inspektorata na devet dodatnih graničnih prijelaza, te pojačao prisustvo na šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo – navodi direktor Ajdinović, sumirajući aktivnosti u segmentu sanitarnog nadzora putnika u prekograničnom prometu.

Doslovno preko noći, gotovo 90 federalnih inspektora je, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakonom o inspekcijama FBiH, dobilo ovlaštenje za vršenje sanitarnog nadzora putnika na granicama u skladu s velikim brojem novodonesenih procedura i protokola, proisteklih iz naredbi i mjera za suzbijanje koronavirusa u BiH.

Po riječima direktora FUZIP-a, otežavajuća okolnost bila je činjenica da na samo šest (od 15) graničnih prijelaza ova uprava ima svoje prostorije s neophodnom tehničkom i logističkom opremom ali, usprkos tome, uspostavljeni sanitarni nadzor na granicama je od početka bio potpuno funkcionalan, a dostavljanje podataka o svim izdatim rješenjima radi njihove obrade i prosljeđivanja drugim nadležnim organima blagovremeno.

- Nadalje, od samog početka smo uspostavili i pravovremeno informisanje javnosti o svim bitnim aktivnostima iz naše nadležnosti vezano za koronavirus, što smo svakodnevno prezentirali u našim saopćenjima za javnost, odgovorima na mnogobrojne medijske upite i izjavama za medije – navodi.

Ajdinović je u tom kontekstu iskazao zahvalnost Graničnoj policiji BiH koja je FUZIP-u ustupila vlastite prostorije na devet graničnih prijelaza, kao i hotelima koji su ostali otvoreni kako bi pružili neophodne usluge smještaja i ishrane za FUZIP-ove inspektore na terenu. 

Navodi, također, da su radi uspostavljanja bolje i efikasnije neposredne kontrole putnika koji ulaze u BiH, osigurane i postavljene termalne kamere na šest najfrekventnijih graničnih prijelaza (GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, GP Međunarodni aerodrom Tuzla, GP Bijača, GP Izačić, GP Orašje i GP Kamensko), kao i da su, naknadno, dodatne kamere postavljene na sve granične prijelaze na kojima sanitarni nadzor vrše federalni inspektori.

- Moram reći da su naše inspektorice i inspektori zaista demonstrirali visok stepen odgovornosti i požrtvovanosti i u najtežim trenucima pokazali svoju opredijeljenost da doslovno na prvoj liniji odbrane protiv koronavirusa, u direktnom kontaktu s desetinama hiljada putnika koji u BiH ulaze iz zemalja s visokom transmisijom virusa, djeluju u cilju zaštite zdravlja stanovništva FBiH u okolnostima proglašene nesreće – ističe Ajdinović.

FUZIP je, također, u saradnji s drugim državnim i entitetskim organima, sudjelovao i u sigurnosno-epidemiološkim operacijama zbrinjavanja građana BiH koji su avionima doputovali u sklopu operacija evakuacije građana BiH iz zemalja s visokom transmisijom koronavirusa.

Nakon uvođenja mjere karantina na području FBiH Naredbom Federalnog štaba ciivlne zaštite od 10. aprila, kada su donesene i nove procedure u sanitarnoj kontroli, FUZIP je uspostavio djelotvornu saradnju s Federalnim ministarstvom zdravstva posredovanjem u smislu osiguranja podataka o osobama koje su prošle postupak sanitarne kontrole i upućene u šatorske prostore na graničnim prijelazima, te uručivanja rješenja o karantinu spomenutim osobama.

- Paralelno s tim, federalni sanitarni inspektori na granicama su nastavili vršiti sanitarni nadzor i izdavanje rješenja kategorijama koje su spomenutom naredbom bile izuzete od izricanja mjere karantina. Po ukidanju mjere karantina, 24. aprila je ponovo uspostavljen zdravstveni nadzor putnika od federalnih sanitarnih inspektora i izricanje mjere izolacije, odnosno zabrane kretanja u trajanju od 14 dana. S obzirom na to da dobijamo mnogo upita o mogućnosti ranijeg prekida samoizolacije, naglašavam da trenutno ne postoji zakonski osnov da se izrečena mjera samoizolacije skrati po bilo kojem osnovu – precizira direktor FUZIP-a.

Usto, navodi kako je FUZIP, svakodnevno, odgovarao na stotine telefonskih poziva i e-mailova građana koji su tražili odgovore na pitanja vezana na novonastalu situaciju i tumačenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, izržavajući im zahvalnost za podršku i povjerenje koje su pružili FUZIP-u u ovim, za sve nas, teškim vremenima.

- Iako smo od početka proglašenja pandemije djelovali u prilično haotičnim okolnostima, djelimično uslovljenim i decentralizovanom strukturom državnih organa, drago mi je da, s ove distance, možemo konstatovati da smo zaista poduzeli sve mjere u smislu pravovremene i adekvatne organizacije poslova, kao i kvalitetne saradnje, komunikacije i koordinacije s velikim brojem drugih nadležnih državnih entitetskih i kantonalnih organa u BiH, što je u konačnici i rezultiralo povoljnom zdravstveno-epidemiološkom slikom u FBiH - kazao je Ajdinović.

Dodao je „da objektivno možemo biti zadovoljni načinom na koji je Federalna uprava za inspekcijske poslove odreagovala na pojavu koja je ugrozila cijeli svijet, uključujući i najrazvijenije zemlje, a s kojom se u novijoj historiji suočavamo prvi put“.

- U periodu kad su apsolutno svi naši resursi bili danonoćno angažovani na organizaciji i provođenju aktivnosti vezanih za zdravstveni nadzor putnika koji ulaze u BiH, pojavili su se prijatelji u nevolji koji su prepoznali obim i značaj našeg angažmana. Ovom prilikom se istinski želim zahvaliti našim prijateljima koji su nam uputili vrijedne donacije: Pomozi.ba, Crveni križ FBiH, Frank d.o.o., OR Jusri Goražde, Gong d.o.o. Sarajevo, Provis Graphic Visoko, Klub Bullet Sarajevo, EZ d.o.o. Busovača, TEH  d.o.o. Sarajevo / Zoono BH i Alma Ras d.o.o. Olovo – kazao je direktor FUZIP-a.

Na upit u vezi s kontrolom cijena, naglašava kako je paralelno s vršenjem sanitarnog nadzora na granicama, FUZIP uspostavio i dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata, koji je od samog početka proglašenja pandemije krenuo u svakodnevnu kontrolu formiranja i kretanja cijena medicinske zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.

- Naime, po proglašenju pandemije, dobili smo veliki broj prijava i pritužbi građana vezanih za nerazumno povećanje cijena, što je iziskivalo hitnu upostavu inspekcijskih nadzora  s ciljem zaštite potrošača u uslovima intenziviranja zaštitnih mjera usljed pogoršanja epidemiološke situacije koje direktno utiču na povećanje potražnje za zaštitnom medicinskom opremom i proizvodima - navodi.

Kako nadalje ističe, po donošenju odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju neposredne kontrole cijena, a kasnije marži, nadzori dežurnog tima federalnog tržišnog inspektorata su obuhvatili kontrolu formiranja i kretanja cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih proizvoda, te nafte i drugih proizvoda obuhvaćenih tim odlukama.

Potonje ilustrira podacima o tome da je od 15. marta do 14. maja dežurni tim s pet inspektora federalnog tržišnog inspektorata izvršio je 414 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je evidentiran čak 531 prekršaj, uključujući i izdavanje 531 prekršajnog naloga s finansijskim teretom od 982.900 KM.

- Moram ovdje istaći da smo od početka proglašenja pandemije u svakodnevnim obraćanjima u medijima i saopćenjima za javnost apelovali na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim zakonskim propisima i da se suzdrže od nerazumnog podizanja cijena – kazao je Ajdinović.

U vezi sa pojavom nepoštivanja mjera zdravstvenog nadzora, podsjeća kako je neodgovorno i nesavjesno ponašanje prekršajno i kazneno sankcionirano.

- Od početka primjene mjera bilo je neophodno osigurati i kontrolu poštivanja mjera, kako bi se spriječilo eventualno nesavjesno postupanje i ugrožavanje zdravlja stanovništva kršenjem mjera izolacije. Ovaj dio odgovornosti su iznijeli kantonalni policijski organi u FBiH, koji su svakodnevno vršili kontrolu svih izdatih rješenja o samoizolaciji i FUZIP-u ažurno dostavljali službene zabilješke o kršenju izrečenih mjera – ističe Ajdinović, potcrtavajući kako se i Granična policija BiH angažirala na tom planu.

Prema raspoloživim pokazateljima, a na osnovu dostavljenih službenih zabilješki, te nakon izvršenih provjera, FUZIP je podnio 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv osoba koje nisu poštovale izrečene mjere.

- Pored navedenih aktivnosti, također, smo u više navrata objavili imena i prezimena nesavjesnih građana koji su kršili mjere zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja a što je zasigurno bio jedan od ključnih modela postupanja u cilju sprečavanja kršenja inspekcijskih mjera i suzbijanja širenja koronavirusa – dodao je Ajdinović.

U kontekstu daljnjeg angažmana FUZIP-a, smatra kako će se fokus aktivnosti prilagođavati i usmjeravati u skladu s razvojem situacije.

- Imajući u vidu sve povoljniju zdravstveno-epidemiološku situaciju i popuštanje mjera u BiH i okruženju, pred nas su stavljene oobaveze inspekcijskih kontrola poštivanja preporuka Federalnog zavoda za javno zdravstvo u vezi sa radom privrednih subjekata kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućeno da rade, a kao što su frizerska djelatnost, ugostiteljska, stomatološka, trgovinska i druge – navodi on.

Direktor FUZIP-a navodi i kako je izvjesno da će se u dogledno vrijeme razmatrati i ukidanje mjere zdravstvenog nadzora na granici, uz očekivanje da će se rad ove uprave uskoro vratiti u 'uobičajene' okvire.

- Ipak, bogatiji smo za jedno neprocjenjivo iskustvo postupanja i djelovanja u krizi koje je zasigurno učvrstilo i unaprijedilo naše kapacitete i pokazalo da ovaj organ može odgovoriti i na najkompleksnije izazove i pri tom se u potpunosti staviti u službu zaštite zdravlja naših građana i ukupnog socioekonomskog sistema u FBiH – kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović u razgovoru za Fenu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana