FENA biznis     | 18.05.2020. 10:06 |

Danas počinje deseta Brending konferencija - kako je izgledalo prvih 9?

FENA Saopćenje

Brending konferencija, koju tradicionalno organizuje agencija Via Media, uvijek je u stopu pratila svjetske marketinške, brending i komunikacijske trendove, kontinuirano donoseći na naše prostore informacije o novim idejama i pravcima modernog poslovanja. Globalna vanredna situacija, koja nije zaobišla ni BiH, najavila je potpuno novu eru djelovanja i razmišljanja na temu kako će brending industrija izgledati u budućnosti. Za početak prilagođavanja novonastaloj situaciji, Via Media je vrlo hrabro odlučila da svoju desetu, jubilarnu konferenciju ne otkazuje, nego da je održi online u formi petodnevne „akademije“. Program su kreirali vođeni sloganom „The Show Must Go On“ jer, kako navode, pitanje nije da li ćemo, nego kako ćemo dalje. Dok nestrpljivo iščekujemo šta su za nas pripremili u svom jubilarnom izdanju, koje je po mnogo čemu drugačije od prethodnih, prisjetimo se malo prethodnih konferencija. 

Ova konferencija nastala je kao odgovor na recesiju koja je 2008. godine pogodila čitav svijet, tako da se u tom smislu može povući paralela između njenog prvog i aktuelnog, desetog izdanja. Priča počinje 2011. godine, kada Sarajevo, po prvi put u svojoj historiji, postaje regionalni centar marketinško-komunikacijske industrije, ugostivši brojne renomirane stručnjake iz cijelog svijeta. Brending konferencija je velikim slovima dodala Sarajevo na globalnu mapu dešavanja iz oblasti brendinga i marketinga. Uslijedilo je drugo izdanje, koje je pred sobom imalo veliki izazov da dokaže da prošlogodišnji uspjeh nije bio samo početnička sreća, nego da je riječ o vrlo ozbiljnom, strateški planiranom i stručno realizovanom projektu. Ako je neko i imao trun sumnje, morao je ustuknuti u momentu kad se učesnicima konferencije, video linkom direktno iz Bijele kuće, obratio prvi čovjek pobjedničke predsjedničke kampanje Baracka Obame, TJ Walker, podijelivši “iz prve ruke“ s oduševljenim auditorijem svoja znanja i iskustva vezana za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima. Dakle, druga Brending konferencija je visoko podigla ljestvicu i svima je bilo jasno da ona u budućnosti može samo ići još više.

Ko su pravi fajteri? zapitala nas je Via Media sloganom panel diskusije trećeg izdanja BK 03, 2013. godine. U saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, te godine je 500 studenata ovog fakulteta bilo u prilici da “uživo“, putem Interneta, prati izlaganje eminentnih regionalnih stručnjaka iz oblasti marketinga. Četvrta BK uzburkala je javnost, i to ne samo regionalnu. Uspjela je privući pažnju svjetskih medija, poput britanskog giganta BBC-a, koji je pratio gostovanje izvršnog direktora Interbrand-a, najpoznatije i najveće svjetske mreže za analizu i procjenu vrijednosti brenda. O tome su objavili i prilog, čija je PR vrijednost bila 4 miliona eura.

2015. godine na BK 05 najavili su Brendoluciju, a onda njen dolazak potvrdili 2016. godine kada je na šestom izdanju BK gostovao Thomas Trautmann, jedan od svjetskih pionira u neuromarketingu. Sedmu Brending konferenciju će posebno pamtiti mladi kreativci jer je tada po prvi put u BiH održano "Young Lions" takmičenje u sklopu partnerstva sa internacionalnim festivalom kreativnosti Cannes Lions, koje je pobjednicima omogućilo putovanje u Kan i takmičenje u ringu sa mladim marketing stručnjacima iz cijelog svijeta. Velika prašina oko Brending konferencije 2018. godine podigla se najavom dolaska Karima Rashida, jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata, koji je osim predavanja održao i ekskluzivnu radionicu. Devetu BK godinu učesnici će pamtiti po odabiru Historijskog muzeja BiH kao netipične lokacije za održavanje poslovnog skupa. Kao i sve ostalo vezano za BK, i ta se odluka organizatora pokazala kao pun pogodak.

Zbog svega navedenog, ne postoji niti promil sumnje da nas i ove godine očekuju nezaboravno iskustvo, korisne smjernice, vrhunski majstori marketinga i sjajna ekipa organizatora. Osim toga, očekuje nas i besplatna registracija za 10 izuzetno vrijednih predavanja u okviru kojih su svjetski stručnjaci pripremili veoma značajne smjernice za izlazak iz krize. Raspored programa i link za besplatnu registraciju pronađite na www.branding.ba.

 

Kontakt informacije:

Via Media d.o.o. Vrbaska 1, 71000 Sarajevo
T (+387 33) 72 00 20 F(+387 33) 72 00 21
press@viamedia.ba
www.viamedia.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Via Media i Bingo najuspješniji na vodećem digitalnom festivalu u regiji

Via Media najnagrađivanija agencija u BiH

Via Media apsolutni pobjednik na Sempl-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom