Ekonomija     | 18.05.2020. 13:41 |

Porezna uprava FBiH pozvala porezne obveznike da prijave radnike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Porezna uprava FBiH najavila je da će od 21. maja 2020. na cijelom područuju FBiH provoditi intenzivne kontrole - brze akcije radi provjere da li su radnici prijavljeni, da li se izdaju računi i da li se djelatnost obavlja na osnovu izvršene registracije kod nadležnog organa.

U vezi sa planiranim kontrolama podsjećaju  da je Zakonom o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa propisano da je poslodavac dužan prijaviti zaposlenika najkasnije dan prije nego što zaposlenik počne raditi. U slučaju neprijavljivanja radnika za poslodavca - pravno lice je propisana novčana kazna od 5.000 do 100.000 KM, i za odgovorno lice u pravnom licu novčana kazna od 3.000 do 20.000 KM, za poduzetnika je propisana novčana kazna od 2.000 do 20.000 KM.

Osim novčane kazne počiniocu prekršaja može biti izrečena i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci radi sprečavanja budućeg činjenja prekršaja. Također, Zakonom o Poreznoj upravi FBiH za neizdavanje računa ili obavljanje djelatnosti bez rješenja za rad, za poslodavca - pravno lice propisana je novčana kazna od 3.000 do 30.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu novčana kazna od 500 do 3.000 KM i za fizičko lice novčana kazna od 500 do 5.000 KM.

Iz Uprave ističu da će u svim slučajevima ukoliko inspektori utvrde obavljanje djelatnosti bez dozvole, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja, da se posluje s robom kojoj se ne zna porijeklo, biti izvršeno pečaćenje poslovnih objekata. Poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti biti brzo otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

- S obzirom da Poreznoj upravi FBiH nije cilj kažnjavanje već razvoj transparentnih i partnerskih odnosa, cilj nam je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, zato vas pozivamo da prije naših kontrola koje počinju 21. maja 2020. prijavite svakog radnika i da svoje poslovanje uskladite sa važećim propisima. Vaš teško zarađeni novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj i isplatu plaća zaposlenicima, a ne na plaćanje kazni - kaže se u saopćenju  iz Porezne uprave FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PUFBiH - Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 76.400 KM

PUFBiH - Rokovi za podnošenje Godišnje prijave poreza na dohodak i Prijave poreza na dobit

Porezna uprava FBiH: U 248 inspekcijskih nadzora otkrivena 42 radnika 'na crno'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo