Svijet     | 19.05.2020. 08:03 |

Cavusoglu: Ukupno 135 država tražilo od nas medicinsku opremu

FENA Internet

ANKARA, 19. maja (FENA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je njegova zemlja pomogla mnogim državama u borbi protiv epidemije novog tipa koronavirusa (COVID-19)).

"Ukupno 135 država tražilo je od nas medicinsku opremu. Nešto u obliku grantova, a neki su željeli kupiti. Djelimično smo zadovoljili potrebe 81 zemlje, a sada radimo na tome kako da pomognemo i drugima", kazao je Cavusoglu za televiziju Kanal V, prenos Anadolu Agency (AA).

Istakao je kako su nakon epidemije zemlje s kvalitetnim i efikasnim zdravstvenim sistemom napravile razliku, dodajući da su ipak i one najotpornije osjetile određene posljedice.

Dodao je da je Turska u ova teška vremena jasno osjetila sve rezultate i prednosti prethodnih investicija u zdravstveni sistem.

"Također, dosad smo od početka epidemije iz 115 zemalja uspjeli evakuisati više od 70 hiljada naših građana i transportovati ih u Tursku", kazao je Cavusoglu.

Napomenuo je na kraju kako će se svijet nakon koronavirusa sigurno preoblikovati i izgledati dosta drugačije.

"Svijet će nakon ovoga biti drugačiji. Ništa više neće biti kao prije. Svi će gledati samo da zadovolje svoje potrebe, ali to neće biti moguće, pa će uslijediti proces regionalizacije. Turska će biti jedna od ključnih zemalja u procesu globalizacije, ali i regionalizma", rekao je turski šef diplomatije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana