Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 10:15 |

Novaković – Bursać učestvuje u online diskusiji o saradnji i dijalogu PSVE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i potpredsjednica PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovat će u srijedu, na poziv predsjednika PSVE Rika Daemsa, u online diskusiji o saradnji i dijalogu PSVE i parlamenata država članica u vrijeme pandemije korona virusa (COVID 19). 

Cilj diskusije, u kojoj će, kako je najavljeno, učestvovati predsjednik i 19 potpredsjednika PSVE, bit će razmatranje konkretnih vidova podrške koju PSVE može da pruži parlamentima država članica u ublažavanju posljedica pandemije Covid- 19, posebno u oblastima poštivanja demokratskih standarda, ljudskih prava i vladavine zakona.

Učesnici diskusije upoznaće se o sadržaju Toolbox-a, koji je Vijeće Evrope razvilo tokom trajanja pandemije, a koji sadrži pravne i stručne alate korisne za parlamente svih država članica.

Sadržaj tog Toolbox-a bit će upućen predsjednicima svih 47 parlamenata država članica Vijeća Evrope.

Očekuje se da će tokom diskusije biti postignut dogovor da se u svakom od parlamenata država članica organizuje događaj (saslušanje, webinar ili panel – diskusija) posvećen različitim aspektima uticaja pandemije na oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona, najavljeno je iz Parlamentarne  skupštine BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Softić i Pendeš na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Softić i Pendeš sutra na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Ademović u posjeti Ambasadi BiH u Kuvajtu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana