Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 11:12 |

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva u BiH u znaku nezaposlenosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa Bosne i Hercegovine i ove godine obilježava 19. maj - Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Ove godine sve aktivnosti su prilagođene stanju uzrokovanom pandemijom koronavirusa, a fokus je na temi problema zapošljavanja ove populacije, naročito tokom i nakon pandemije koja je uzrokovala brojne ekonomske probleme u BiH i svijetu.

U BiH je zbog pandemije korona virusa bez posla ostalo oko 30.000 radnika, "a šta nas još čeka", pitaju se iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH. 

"Govori se o djelatnostima koje su na udaru, o mjerama i projekcijama stanja, ali se ne govori o teško zapošljivim kategorijama, o oboljelima koji do zaposlenja teško dolaze i u mnogo boljim okolnostima. Oboljeli od upalnih bolesti crijeva jedna su od tih kategorija. Zbog specifičnosti bolesti teško se zapošljavaju, a i ako se zaposle, nerijetko se suočavaju s otkazima i prestankom radnog odnosa", navodi se u  saopćenju Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH. 

Ova vrsta oboljenja spada u autoimune bolesti zbog čega su oboljeli tokom trajanja pandemije Covid-19 u rizičnoj skupini, što dalje uzrokuje dodatne otežavajuće okolnosti za život s upalnim bolestima crijeva.

"Za upalne bolesti crijeva u koje spadaju Crohnova bolest i ulcerozni colitis, postoje lijekovi koji bolest drže pod kontrolom, ali ne dovode do definitivnog izlječenja, tako da pacijenti često trebaju skupe tretmane liječenja tokom života. S nemogućnošću rada i privređivanja teško im je osigurati lijekove i liječenje koji im olakšavaju stanje i popravljaju kvalitet života", navode iz Udruženja. 

Novija istraživanja u ovoj oblasti pokazuju da je učestalost pojave upalnih bolesti crijeva povećana tri puta, te je obolijevanje od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti između 2000. i 2017. godine poraslo za 55 posto, odnosno 83 posto. Oboljeli često imaju manju sposobnost obavljanja posla, a procjenjuje se da 44 posto oboljelih tvrdi da su izgubili ili napustili posao zbog upalne bolesti crijeva.

U Bosni i Hercegovini s ovom bolešću živi oko 1.600 osoba koje se zbog oboljenja suočavaju s problemom nezaposlenosti. Uglavnom je riječ o mladim osobama koje su uskraćene za zaposlenje, samostalan život ili ekonomsku nezavisnost. U BiH se ova oboljenja ne tretiraju kao invaliditet, iako po svim ocjenama zdravstvenih institucija osobe oboljele od upalnih bolesti crijeva spadaju u kategoriju osoba s invaliditetom, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

U Mostaru se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo