Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 11:25 |

Počeo nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Razmatranjem zahtjeva dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije - SDA) da se dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku počeo je nastavak sjednice tog doma koja je prekinuta prošlog petka.

Zvizdić je na početku objasnio zašto je predložio razmatranje zakona po hitnom postupku kazavši da on ispunjava oba uvjeta da se razmatra u takvoj proceduri imajući u vidu da se svijet i BiH još uvijek suočavaju s pandemijom koronavirusa te je potrebno zakon donijeti, a i u pitanju su jednostavnije izmjene jer ima samo dva člana što je drugi razlog za hitnost.

Dopuna zakona tiče se pomijeranja roka za uplatu PDV-a, a kako je navedeno u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH potrebno je donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćenje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojeg su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Poslanici će razmatrati i zahtjev poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH uslјed pandemije te izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlažu poslanici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović.

Također, bit će razmatran i Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koji je tokom rasprave o dnevnom redu prošle sedmice izazvala burne reakcije.

Predstavnički dom razmatrat će i Prijedlog zaključka poslanika Nermina Nikšića (SDP) kojim traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi "Srebrena malina" za nabavku respiratora.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'