Svijet     | 19.05.2020. 12:04 |

Broj preminulih od COVID-19 u Britaniji primakao se cifri od 43.000 ljudi

FENA Internet

LONDON, 19. maja (FENA) - Zvaničan broj preminulih od COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak se primakao cifri od skoro 43.000 ljudi, naglašavajući status te zemlje kao najteže pogođene pandemijom u Evropi i izazivajući nova pitanja oko načina na koji se premijer Boris Johnson suočava s krizom.

S novim zvaničnim ciframa za Englesku i Vels, broj preminulih je porastao na najmanje 42.990, pokazala je Reutersova statistika, koja uključuje prethodno objavljene podatke za Škotsku i Sjevernu Irsku, kao i nedavne cifre preminulih u bolnicama u Engleskoj.

Današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku također su pružili sumornu sliku stanja u staračkim domovima, koji su posebno teško pogođeni virusom koji je širom svijeta odnio više od 317.700 ljudskih života.

Broj preminulih u staračkim domovima u Ujedinjenom Kraljevstvu nadmašio je 10.000 ljudi zaključno s 8. majom, pokazali su zvanični podaci.

Iako različiti metodi prikupljanja statističkih podataka otežavaju poređenja s drugim zemljama, današnje brojke potvrđuju da je Britanija među zemljama najteže pogođenim pandemijom.

Visoka stopa smrtnosti u Britaniji pojačat će pritisak na Johnsona. Opozicione stranke tvrde da je on previše sporo uvodio restriktivne mjere, previše sporo je vlada provodila masovna testiranja i presporo je pružala bolnicama zaštitnu opremu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Sunak obećao slati tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 sedmica

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta