Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 14:39 |

PDPSBiH: Žustra rasprava o Zakonu o PDV-u, glasanje na kraju sjednice

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Prije zaključenja, pred kraj, žustre rasprave o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) data je pauza u zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predlagač tog zakonskog rješenja je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) pojasnio je da sve analize govore o veoma značajnim efektima kojima bi se ojačali novčani i privredni tokovi.

Zakon predviđa pomjeranje roka od 90 dana i dodatnih 90 dana ukoliko je potrebno zbog čega predlagač ističe da je sasvim sigurno da je šest mjeseci dovoljno da se uspostave privredni tokovi i naprave ekonomske analize.

- Dopune zakona omogućavaju ne samo u ovoj situaciji nego i u svim budućim situacijama koje mogu imati posljedice po bh. ekonomiju da Vijeće ministara BiH pomjeri rok za plaćanje PDV-a - pojasnio je Zvizdić.

Tokom rasprave poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul kazao je da su niži nivoi vlasti donijeli niz kratkoročnih mjera kakav je, kaže, i ovaj te on ističe da nije pristalica ad hoc zakona nego smatra da bi sistemski trebalo dati odgovor.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić predložio je da obveznik podnosi PDV-e po isteku poreskog perioda i na taj način bi se uredilo sve što se godinama tražilo, te je dodao da iako će ove dopune olakšati poslovanje privredi suštinski se neće mnogo toga promijeniti.

Ponovio je da su i eksperti zahtijevali da ide ka reformi Zakona o PDV i ostalih zakona koji su važni za fiskalnu politiku u BiH te je predložio da se usvoji zaključak kojim bi se zatražilo do Vijeća ministara izmjene zakona kojima bi se obveznicima omogućilo pomjeranje mjesečne PDV prijave odnosno da prijavu obveznik podnosi do kraja mjeseca po isteku poreskog perioda.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić smatra da je ova mjera došla prekasno, a u ovoj formi može bit privremena pomoć ako bude usvojena, no i trajno neće riješiti ta pitanja. Najavio je da će podržati zakonsko rješenje jer je ono dobro iako nedovoljno.

Da je pitanje izmjena Zakona o PDV-u aktuelno najmanje tri godine podsjetio je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, ali je najavio i on da će podržati izmjene zakona iako je to samo jedan mali korak koji već godinama uporno traži.

Za poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića nejasno je kako je ovako mala izmjena izazvala toliko opstrukcije i pokazala koliko se pojedini poslanici trude zaustaviti inicijative poslanika posebno jer bi ova izmjena ispunila određeni dio zahtjeva da privrednici imaju tih dodatnih 20 dana kako bi imali više novca na raspolaganju za uplatu PDV-a.

No, smatra da je danas odgovoreno zašto ovo do sada ranije urađeno kazavši da je prema diskusijama Zvizdića i Šarovića jasno da nije bilo dogovora jer treći član prošlog saziva Kolegija Vijeća ministara (Vjekoslav Bevanda - HDZ) nije podržao takvu inicijativu.

Na izjave poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića o potrebi da Vijeće ministara BiH treba predlagati rješenja te da je SDA u vlasti s HDZ-om i SNSD-om reagirao je šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović koji je ocijenio  da Vijeće ministara BiH vrlo sporo radi na predlaganju i donošenju zakona iako je i SDA dio tog saziva zbog čega smatra da situacija traži odgovor i poslanici su obavezi da pokreću inicijative.

- Potrebno je pokrenuti Vijeće ministara BiH jer je nedopustivo da u situaciju pandemije nemamo ništa kao odgovor na krizu i pozdravljam inicijative poslanike te ćemo podržati svaku koja bude dolazila od bilo koga ukoliko je dobra - najavio je.

Dopredsjedavjući Doma Denis Zvizdić pozvao je poslanike da se odmah prestane s praksom da o kojoj god da se radi temi napadaju se Bošnjaci i SDA jer su Bošnjaci bez obzira na ideološku pripadnost uvijek bili za cjelovitu BiH i imaju izrazite karakteristike državotvornog naroda.

- I bez obzira na to što nas se osporava i što smo bili izloženi genocidima i osporavala samobitnost nikada se unutra bošnjačkog naroda nije pojavio pokret koji nije podrazumijevao jednakopravno i multikulturalno društvo. Ne može se bez Bošnjaka ništa raditi u ovoj državi kao što se to ranije pokušavalo. Što se tiče SDA mi smo stabilan dio parlamentarne većine - kazao je i još jednom pozvao da se prestane s takvim odnosom.

Odgovorio mu je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kazavši da se ne može ništa bez ijednog od tri konstitutivna naroda upozoravajući da je diskusija Zvizdića bila izvan okvira dnevnog reda.

Poslanik SDP-a Zukan Helez pozvao je Zvizdića da ne izjednjačava Bošnjake i SDA, "Bošnjaci su mnogo svetije od SDA ne radite to više nikada jer bi sve vaše afere Čaušević, Zukić i Solak i ostalo bile afere Bošnjaka, nemojte to više raditi", dodajući da uvijek kada se približavaju izbori pojavljuju se ovakve diskusije.

Nakon ove diskusije Radmanović je dao jednosatnu pauzu u zasjedanju pozivajući poslanike da se nakon toga vrate u okvire dnevnog reda jer je posljednji dio rasprave bio potpuno izvan njega.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo