Svijet     | 19.05.2020. 15:22 |

Zovko: Izvješće o Istočnom partnerstvu priprema za novu uspješnu suradnju

FENA Saopćenje

SPLIT, 19. svibnja (FENA) - Odbor za vanjske poslove na sastanku održanom u utorak glasao je o Izvješću o Istočnom partnerstvu koje šalje jasnu poruku partnerskim zemljama iz Istočnog susjedstva, kazala je stalna izvjestiteljica za odnose s Azerbejdžanom i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko.

"Ove godine obilježavamo 10. obljetnicu programa Istočnog partnerstva. Ovo Izvješće jasan je odraz našeg odnosa s regijom, a sa zajedničkim razumijevanjem koje smo izgradili u proteklih deset godina sada kročimo u novo desetljeće plodonosne i konstruktivne suradnje", kazala je Zovko.

Odbor za vanjske poslove razgovarao je i o AFET-ovom Mišljenju o ravnopravnosti spolova u vanjskoj politici, a zastupnica Zovko, koja kao izvjestiteljica iz sjene predstavlja Europsku pučku stranku u pregovorima, radit će na poboljšanju ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, priopćeno je iz Ureda eurozastupnice Zovko.

Ona je predstavila stav EPP-a i svoje amandmane, naglasivši pravodobnost Izvješća koje pokriva ovu, kako kažu, često zaboravljenu ili podcijenjenu temu te je nadalje kazala kako pored toga što istraživanja dokazuju da ravnopravnost spolova u vanjskoj politici doprinosi održivosti mira i učinkovitosti mirovnih pregovora, značaj ovog Izvješća je u tomu što, po njenim riječima, naglašava postojeću potrebu za većom zastupljenosti žena na ključnim pozicijama u vanjskoj i unutarnjoj službi za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Također smatra kako se tekst treba fokusirati na internu i eksternu razinu.

"Kao prvo, trebamo povećati udio žena u internim mehanizmima EU-a za donošenje odluka i na vodećim pozicijama. To se odnosi na Europsku službu za vanjsko djelovanje, misije zajedničke sigurnosne i obrambene politike, delegacije EU-a. Moramo također osnažiti ravnopravnost spolova i u politikama na području suradnje s partnerskim zemljama, uključujući u politici susjedstva i razvoja i u području sprječavanja sukoba i postkonfliktne obnove", kazala je Zovko.

Zastupnica Zovko u poslijepodnevnim satima sudjeluje u razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem o temama politike Istočnog partnerstva, pomoći Europske unije zemljama iz susjedstva i Turskoj u suzbijanju epidemije koronavirusa te o budućim eksternim financijskim instrumentima, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Zovko: Stvoreni preduvjeti za donošenje izbornog zakona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom