Svijet     | 19.05.2020. 16:46 |

Londonski Globe teatar mogao bi biti prinuđen na zatvaranje zbog pandemije

FENA Internet

LONDON, 19. maja (FENA) - Shakespeareov Globe teatar, jedna od najvećih turističkih atrakcija Londona, saopćio je kako bi mogao biti prinuđen na zatvaranje zbog pandemije koronavirusa.

Sva britanska pozorišta zatvorena su od marta, kada je vlada uvela restriktivne mjere širom zemlje kako bi usporila širenje virusa.

Dok neka pozorišta primaju vladine subvencije, Globe 95 posto svojih prihoda osigurava putem prodaje ulaznica. Pozorišna kuća navodi da je udarac koji je dobila od pandemije "finansijski razoran i mogao bi čak biti i smrtonosan".

Komisija za kulturu britanskog parlamenta poručila je vladi da je Globe "dio našeg nacionalnog identiteta" i tvrdi da bi "podlijeganje ovog nacionalnog blaga pred COVID-119 predstavljalo tragediju".

Globe je obnovljena elizabetanska pozorišna kuća na obali rijeke Thames stvorena po uzoru na pozorište u kome su brojni Shakespearovi komadi premijerno izvođeni. Pozorišna kuća otvorena je u 1997. i privlači stotine hiljada posjetilaca svake godine svojim predstavama na otvorenom, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu