Svijet     | 19.05.2020. 21:02 |

Netanyahu zatražio poništenje odluke da se pojavi na otvaranju sudskog procesa

FENA Internet

JERUZALEM, 19. maja (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu službeno je u utorak zatražio poništenje odluke da se u nedjelju pojavi na otvaranju sudskog procesa koji je protiv njega pokrenut zbog optužbi za korupciju, iako Ministarstvo pravosuđa insistira na njegovom prisustvu.

Predviđeno za sredinu marta, suđenje premijeru je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za 24. maja, no ublažavanje mjera izolacije omogućilo je otvaranje škola i sudova, pa tako i početak sudskog procesa na spomenuti datum, javlja Al Jazeera Balkans.

Netanyahu bi teoretski sljedeću nedjelju mogao postati prvi šef vlade u historiji Izraela koji će se tokom mandata pojaviti na sudu zbog optužbi za krivična djela, prenosi Hina.

No, njegovi advokati su u utorak poslije podne sudu u Jerusalemu podnijeli zahtjev da se premijer poštedi obaveze da bude prisutan na otvaranju sudskog procesa.

Advokati tvrde da nema potrebe da se Netanyahu pojavi u nedjelju na sudu samo radi čitanja optužnice, "čiji su detalji njihovom klijentu dobro poznati".

Smatraju da je obrazloženje Ministarstva pravosuđa da je njegova prisutnost "važna zbog povjerenja javnosti" neutemeljeno te da služi interesima medijske kampanje kako bi se premijera pokazalo na optuženičkoj klupi.

O tome da li će se Netanyahu pojaviti na čitanju optužnice odlučit će sudsko vijeće suda u Jerusalemu.

Glavni državni tužitelj Avichai Mandelblit u novembru je optužio Netanyahua za korupciju, prevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja.

Optužuje ga se, između ostalog, da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike.

Također je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj kompaniji Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Netanyahu ne uživa nikakav sudski imunitet, ali usprkos optužnici za krivično djelo, kako je odlučio Vrhovni sud, može ostati na funkciji ili formirati vladu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Biden rekao Netanyahuu da buduća podrška SAD ratu zavisi od novih koraka za zaštitu civila

Netanyahu ide na operaciju hernije

Netanyahu: Izrael će ući u Rafah sa ili bez podrške SAD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'