Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 07:41 |

CIKBiH o problemima u provedbi izbora, poslanici za njihovo održavanje

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas bi na sjednici trebalo da razmatra probleme u provedbi Lokalnih izbora 2020. godine, koji su raspisani za 4. oktobra ove godine.

CIKBiH je ranije ukazivao na probleme nastale zbog činjenice da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH krajem prošle sedmice, kazao da „ukoliko se i desi da postoje neke poteškoće s usvajanjem budžeta, Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, iako budemo u sistemu privremenog finansiranja“.

- Moj apel je, prije svega CIK-u BiH, da nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokalnih izbora, a da problem finansiranja ostavi Vijeću ministara BiH - kazao je tada  Tegeltija.    

Poslanici u Predstavničkom domu državnog parlamenta su uglavnom mišljenja da lokalne izbore treba održati u predviđenom roku.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo