Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 09:05 |

Krdo divljih svinja pravi štetu na poljoprivrednim imanjima u Vogošći

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Stanovnici vogošćanskog naselja Ugorsko, ispod brda Žuč, već nekoliko dana 'vode bitku' sa krdom divljih svinja koje se svakodnevno, posebno u večernjim i noćnim satima spuštaju nenaseljenim dijelovima i obroncima sve do središta naselja i poljoprivrednih usjeva.

Već su zabilježene značajne štete na poljoprivrednim imanjima, posebno usjevima krompira pojedinih domaćinstava.

O svemu je upoznato i Udruženje poljoprivrednika Vogošće, od kojeg poljoprivrednici očekuju da pokuša kod nadležnih izdejstvovati pomoć kako bi se angažirala Općine Vogošća i lovačka udruženja i zaštitili poljoprivredni usjevi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošće Hamo Softić potvrdio je Feni da je Udruženje dobilo informacije o krdu divljih svinja te da će o tom problemu već danas razgovarati sa predstavnicima Općine Vogošća i lovačkim društvima.

- Divlje svinje silaze sve niže i nanose štetu, a mještani sami prave ograde i pokušavaju da se zaštite - naglasio je Softić.

Osim šteta na poljoprivrednim usjevima koje prave u potrazi za hranom, divlje svinje često napadaju i domaće životinje pse i ovce, a u slučaju nepredviđenog susreta sa ljudima mogu biti jako opasne, naročito ako sa sobom imaju mladunce.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Obnova saobračajnica u Vogošći i Ilijašu

Uskoro preuređenje nekadašnjeg logora 'Kon-Tiki' u Vogošći u spomen-obilježje

Telemach BH u Vogošći otvorio novu poslovnicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'