Svijet     | 20.05.2020. 11:32 |

Ukupan broj zaraženih od koronavirusa u Rusiji nadmašio 300.000

FENA Internet

MOSKVA, 20. maja  (FENA) – Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji u srijedu je nadmašio 300.000, ali je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila da se situacija počinje stabilizirati.

Broj novozaraženih u Rusiji u protekla 24 sata iznosi 8.764 slučaja, čime je ukupan broj zaraženih širom zemlje porastao na 308.705. Dnevno povećanje broja zaraženih najniže je, međutim, od 1. maja.

Samo su Sjedinjene Države izvijestile o više slučajeva od Rusije, iako stopa smrtnosti u Rusiji ostaje mnogo niža, što su doveli u pitanje neki kritičari i rodbina preminulih.

Rusija tvrdi da je metoda kojom prebrojava smrtne slučajeve preciznija nego kod ostalih i branila je svoj pristup bavljenju pandemijom.

Ukupan broj preminulih u srijedu je porastao na  2.972 nakon što je 135 smrtnih slučajeva potvrđeno u protekla  24 sata, saopćio je ruski centar za odgovor na koronavirus.

Dr. Melita Vujnovič, predstavnica WHO za Rusiju, izjavila je u srijedu kako vjeruje da je situacija ušla u fazu stabilizacije, prenosi novinska agencija TASS njene riječi.

U Moskvi, ruskoj najteže pogođenoj regiji koja je sada ušla u osmu sedmicu restriktivnih mjera, građani su uglavnom vezani za svoje domove ukoliko ne dobiju digitalne propusnice za izvjesna putovanja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u utorak je izjavio kako je prerano razmotriti dopuštanje ljudima da idu u šetnju ili na vježbu, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo