Regija     | 20.05.2020. 11:30 |

U Dubrovnik stigao Kruzer Carnival Magic za postupak repatrijacije

FENA Agencije

DUBROVNIK, 20. svibnja (FENA) - Kruzer "Carnival Magic" sa 756 članova posade, među kojima i pet Hrvata, uplovio je u srijedu ujutro u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države.

Osim Hrvata, na brodu kapaciteta 3500 putnika, su i državljani Ukrajine, Rumunjske te manji broj pomoraca iz zemalja okružja, od Slovačke, Srbije i Crne Gore do Makedonije, Albanije i Kosova. Oni će danas i sutra u svoje domovine biti prevezeni charter letovima ili autobusima, javlja Hina. 

MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata. Koordinator ITF-a (International transport Federation) i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić izrazio je uvjerenja  da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karanteni, ali ipak će se držati mjera vezanih za ovu situaciju. 

Prije luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru.

Ivona Pavletić iz Rijeke odahnula je nakon iskrcaja.
"Super je osjećaj. Zdravi smo, živi i sretni. Jedva smo čekali", rekla je Pavletić, dok je Julijana Krstić iz Srbije istaknula kako je postupak repatrijacije protekao dobro.

Sanja Sekulovska iz Makedonije rekla je kako je na brodu bilo sigurno i dobro, a da je i lijep osjećaj opet biti na kopnu.

Repatrijaciju još čeka oko 800 hrvatskih pomoraca
 
Koordinator ITF-a Perić rekao je kako repatrijaciju vezano za sutuaciju s koronavirusom, još čeka ukupno oko 800 hrvatskih pomoraca.

"Ta brojka se iz dana u dan povećava. Riječ je većinom o časničkom kadru, a dio je i osoblje hotela. Većina tih brodova koncentrirana je na Karabima ili oko Floride", rekao je Perić.
 
Idućeg tjedna u Dubrovnik bi, također u postupku repatrijacije, trebao stići i "Carnival Breeze".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu