Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 14:09 |

U Goraždu organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. maja (FENA) - Crveni križ Goražde u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH danas je u Goraždu organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Kako bi se ispoštovale higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi, akcija je organizirana u holu Gradske dvorane "Mirsad Hurić“.

Goraždanski sportista Ajdin Bukva ističe da je konačno dobio priliku da prvi put daruje krv jer je koronavirus prekinuo njegove sportske aktivnosti.

- Uvijek sam imao želju da darujem krv, ali nisam mogao zbog sporta i treninga. Danas me nagovorio moj prijatelj, a pauza je u prvenstvu pa sam iskoristio priliku. Osjećam se super, drago mi je da konačno mogu pomoći na ovaj način nekome i mislim da bi to svi trebali činiti, kad god možemo - kazao je Bukva.

U Crvenom križu ističu da je veliki broj građana pokazao humanost na djelu te da su zadovoljni odzivom i količinama prikupljene dragocjene tečnosti.

- Akcija je počela jutros u devet sati i do 14 sati prikupljeno je 40 doza, dvije osobe su vraćene jer nisu mogle darovati krv, a još osam je prijavljeno, tako da smo zaista zadovoljni odzivom. Ovakve akcije provodimo dva puta u toku godine a pomažu nam volonteri i medicinsko osoblje - pojasnio je aktivista Crvenog križa Goražde Nermin Hodžić.

U Zavodu za trasfuzijsku medicinu FBiH takođe su zadovoljni odzivom građana Goražda koji su na ovaj način iskazali svoju humanost i solidarnost.  

-Hvala ljudima koji su zaista spremni da izađu u susret, da pokažu humanost, solidarnost sa ljudima koji su najugroženiji, a to su bolesne osobe kojima mnogo znači to što će neko pružiti ruku i darovati krv za njih. Naravno određeni broj građana je svjestan značaja darivanja krvi, a mi stalno radimo na podizanju svijesti, jer krv je jedini lijek koji se ne može drugačije nadomjestiti - kazala je doktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Alma Džonlagić.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi trajat će do 15 sati.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!