Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 17:13 |

OS BiH dezinficirale objekte u Čitluku, Jablanici, Konjicu i Mostaru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Na osnovu zahtjeva Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, specijalistička jedinica za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obavila je danas dezinfekciju prostora, vanjskih površina i objekata gdje su boravile ili borave zaražene osobe u općinama Čitluk, Jablanica i Konjic te gradu Mostaru.

Time su Oružane snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored ograničenih resursa i niza godina bez odgovarajućeg ulaganja u oružane snage stave svoje kapacitetete na raspolaganje svim građanima BiH i spremno odgovore svakom izazovu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ističe se da je jedan od najbitnijih kapaciteta i sposobnosti u vrijeme pandemije jedinica ABHO OS BiH koja posjeduje kapacitet i stručnost za realizaciju prijeko potrebne dezinfekcije, kao i obavljanje značajno težih i kompleksnijih aktivnosti.

U proteklom periodu ta jedinica je bila angažovana na dezinfekciji i dekontaminaciji objekata na lokacijama Oružanih snaga BiH što je doprinijelo veoma niskoj stopi zaraženosti kod njenih pripadnika i samim tim održanju stepena gotovosti OS BiH. Kroz vrlo specifične obuke u BiH i inostranstvu jedinica je dostigla visoki nivo obučenosti u svrhu pomoći civilnim strukturama u otklanjanju posljedica eventualnog ABH incidenta ili zaraza kao što je COVID-19.

Načelnik štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je tim povodom istaknuo da u svakom slučaju kapaciteti OS BiH uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriji BiH.

- Oružane snage BiH su spremne i da ostvare blisku saradnju sa svim ostalim državnim institucijama s ciljem da se adekvatno odgovori na trenutnu kriznu situaciju, te da time doprinesu sveukupnom prosperitetu u državi. Naši pripadnici, po svim parametrima, u potpunosti se mogu nositi sa izazovima i zadacima savremenog doba, uključujući i ovaj slučaj pandemije virusa COVID 19, jer ih odlikuje visoki profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, u BiH i na globalnom planu- kazao je general Mašović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo