Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 17:52 |

FUZIP: Pojačana kontrola poštivanja higijensko-epidemioloških mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Pored 24-satnog zdravstvenog nadzora i izdavanja rješenja o 14-dnevnoj izolaciji osobama koje ulaze u BiH putem graničnih prijelaza na području FBiH, te inspekcijskih nadzora dežurnog tima federalnog tržišnog inspektorata u vezi sa zaštitom stanovništa od nezakonitog povećanja cijena u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, intenzivirala i inspekcijske nadzore u privrednim subjektima kojima je novim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad.

 - Imajući u vidu da su prethodne restriktivne mjere i naredbe Federalnog štaba civilne zaštite rezultirale zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove će u narednom periodu svoje aktivnosti usmjeriti na održavanje trenutnog stanja i i kontinuiranog smanjenja stope novozaraženih osoba. Shodno tome, federalni inspektori vrše intenzivnu kontrolu poštivanja preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva, naročito u ugostiteljskim objektima i stomatološkim ordinacijama, kao i drugim privrednim subjektima s povećanim rizikom transmisije virusa - saopćeno je iz FUZIP-a.

Kazne za nepoštivanje mjera se kreću u rasponu od 2.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 500 KM do 2.000 KM za liječnika i zdravstvenog radnika, te od 100 KM do 2.000 KM za fizičko lice. Iako će inspektori u početnoj fazi djelovati preventivno i upućivati subjekte nadzora na ispravljanje eventualnih nepravilnosti u radu, apsolutni cilj ovih inspekcijskih nadzora je zaštita zdravlja stanovništva i suzbijanje koronavirusa u BiH/FBiH,  te će se prema privrednim subjektima koji ne usklade svoje postupanje s preporukama inspektora, poduzimati i druge zakonom propisane mjere.

Do sada je, saradnji s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, izvršeno 46 inspekcijskih nadzora u frizerskim i kozmetičkim salonima, ugostiteljskim objektima i stomatološkim ordinacijama, u okviru kojih je izdato 20 rješenja o otklanjanju uočenih nedostataka.

Kako je poznato, od 15. marta ove godine, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih deset inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih  prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH. Zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH. Zbog toga će, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH ostati na snazi dok se ne dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno.

Zaključno sa 19. majem, prema dosad dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 44.587 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije osoba iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 144, koja se primjenuje od 24.4.2020. godine, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 929 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 537 rješenja o izolaciji, te 209 rješenja za vozače, 88 rješenja za pogranični promet i 95 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 4.929 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 496 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 217 osoba kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu. Tokom jučerašnjeg dana, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao 43 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 987 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 37.583 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Pozivamo sve subjekte kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, kao i sve građane BiH, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako bismo odgovornim ponašanjem i djelovanjem zajedno uticali na suzbijanje širenja koronavirusa i zaštitu zdravlja stanovništva BiH - saopćio je FUZIP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Porezna uprava FBiH - Na gradilištima otkriveno 120 radnika na crno

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu